Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Kaimiņvalstis ceļ trauksmi: Latvijā izplatās aknas bojājošs vīruss

© Pixabay.com

Pēdējo nedēļu laikā Latvijā reģistrēts ievēojami lielāks A hepatīta saslimšanas gadījumu skaits - speciālisti uzsver, ka, ceļojot uz noteiktām ārvalstīm, pastāv liels risks šo slimību atvest arī uz mājām, raksta tv3.lt.

Latvijā divu nedēļu laikā reģistrēti deviņi saslimšanas gadījumi ar A hepatītu, kas ir ievērojami vairāk nekā parasti tik īsā laika periodā, liecina 5. februāra dati Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra ziņojumā.

Vairums gadījumu saistīti ar braucieniem uz Baltkrieviju - tiek ziņots, ka visi A hepatīta gadījumi ir saistīti ar ceļošanu uz citām valstīm, tostarp seši cilvēki inficējušies pēc Baltkrievijas apmeklējuma. Citi devās uz Maroku, Ēģipti un Zanzibāru.

A hepatīts Latvijā ir salīdzinoši reta infekcijas slimība - pēdējo piecu gadu laikā valstī reģistrēti vidēji 22 inficēšanās gadījumi gadā. Visbiežāk cilvēki inficējas pēc kontaktēšanās ar ārvalstu pilsoņiem.

Jāpiebilst, ka, uzlabojoties higiēnas apstākļiem, A hepatīta vīrusa cirkulācija Latvijā praktiski ir apstājusies, taču liela daļa iedzīvotāju galvenokārt bērni, jaunieši un pusmūža cilvēki joprojām nav pasargāti no A hepatīta.

Kādi ir A hepatīta simptomi?

Tie ir drudzis, slikta dūša, nogurums, vājums, vemšana, sāpes vēderā un locītavu sāpes, tumšs urīns, caureja vai ādas dzeltēšana.

“Ceļojot uz valstīm, kur šīs slimības epidemioloģiskā situācija ir nelabvēlīga, vienmēr pastāv risks saslimt ar A hepatīta vīrusu. Jo īpaši, ja dzīves apstākļi šajās valstīs nenodrošina atbilstošu higiēnu, tas ir, drošu dzeramo ūdeni un pārtiku, apstākļus personīgajai higiēnai,” sacīja speciāliste.

Atgādinām, ka hepatīts ir infekcijas slimība, kas var būt asimptomātiska, viegla vai smaga un ilgt no vairākām dienām līdz vairākiem mēnešiem. Retos gadījumos hepatīts var izraisīt arī smagus aknu bojājumus un pat nāvi.

Vīruss ātri izplatās caur piesārņotu vidi, rokām un pārtiku. Ja neievēro elementāras higiēnas prasības, vīrusi var iekļūt organismā, tāpēc, dodoties ceļojumā, ir ļoti svarīgi pēc iespējas biežāk mazgāt rokas vai, ja nav apstākļu to mazgāšanai, higiēniskai roku dezinfekcijai izmantot speciālus roku dezinfekcijas līdzekļus vai spirtu saturošas salvetes, lietot tikai pareizi termiski sagatavotu pārtiku un drošu dzeramo ūdeni.