Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Tuvākajos gados Krievija var palielināt armijas sastāvu pie Igaunijas robežas

© Kaspars Krafts / F64

Krievijas mērķis ir militāri dominēt Baltijas jūras reģionā, un tuvāko gadu laikā Krievijas sauszemes spēku un gaisa desanta karaspēka skaitliskais sastāvs Igaunijas virzienā būtiski pieaugs, otrdien publicētajā ikgadējā ziņojumā norāda Igaunijas Ārējais izlūkdienests.

2022.gada beigās Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja par plāniem pārskatīt Krievijas bruņoto spēku organizatorisko struktūru, reformēt militāro vadību, izveidot papildu vienības un formējumus gandrīz visās karaspēka šķirās un palielināt personālsastāvu līdz 1,5 miljoniem karavīru. Šīs vērienīgās reformas plānots īstenot trīs līdz četru gadu laikā, un tās tiek pamatotas kā atbilde uz NATO paplašināšanos.

Krievijas militāro reformu mērķi atspoguļo vadības redzējumu par resursiem, kas nepieciešami konfliktam ar Ukrainu un konfrontācijai ar Rietumiem, konstatē Igaunijas Ārējais izlūkdienests.

"Kremlis, visticamāk, paredz iespējamu konfliktu ar NATO nākamās desmitgades laikā. Igaunijai Krievijas militārā reforma nozīmē, ka tuvākajos gados ievērojami palielināsies Krievijas bruņoto spēku klātbūtne Igaunijas robežas tuvumā," lasāms ziņojumā.

Tajā teikts, ka Krievijas militāro spēju pieaugums Igaunijas tuvumā Ļeņingradas un Pleskavas apgabalos galvenokārt saistāms ar iespējamu esošo vienību pārveidošanu par divīzijām.

Saskaņā ar vienu no iespējamajiem scenārijiem Krievijas sauszemes spēku un gaisa desanta spēku personālsastāvs Igaunijas virzienā var gandrīz divkāršoties salīdzinājumā ar aptuveni 19 000 cilvēku, kas bija līdz 2022.gada 24.februārim, kad Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Tas, cik lielā mērā šīs vienības sasniegs kaujas gatavību, ir atkarīgs no Krievijas spējas rekrutēt, apmācīt un noturēt dienestā līgumkaravīrus, paskaidrots ziņojumā.

Otrs prioritārais reģions ir Somijas virziens, kur Krievijas militārā klātbūtne iepriekš bija minimāla, bet situācija mainījusies pēc tam, kad Somija pērn aprīlī tika uzņemta NATO, norāda Igaunijas Ārējais izlūkdienests.

"Krievija plāno izveidot 44.armijas korpusu, kura štābs, visticamāk, atradīsies Petrozavodskā," teikts ziņojumā.