Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

ANO: Piektajai daļai no gandrīz 1200 sugām draud izmiršana

© Kaspars Krafts/MN

Aptuveni 44% migrējošo sugu populācijas samazinās un vairāk nekā piektajai daļai no gandrīz 1200 sugām, ko uzrauga ANO, draud izmiršana, teikts jaunajā ANO ziņojumā.

Mainoties gadalaikiem, daudzi dziedātājputni, jūras bruņurupuči, vaļi, haizivis un citi migrējošie dzīvnieki pārvietojas uz citām vidēm, un tos apdraud biotopu izzušana, nelegālas medības un zveja, piesārņojums un klimata pārmaiņas.

"Tās ir sugas, kas pārvietojas pa visu pasauli. Tās pārvietojas, lai barotos un vairotos, un pa ceļam tām ir vajadzīgas arī apstāšanās vietas," norāda ziņojuma vadošā autore Kellija Malša. Ziņojums publiskots ANO konferencē Samarkandā, Uzbekistānā.

"Dažām sugām migrācija ir būtiska. Ja jūs pārtrauksiet migrāciju, jūs iznīcināsiet sugu," norādīja Djūka Universitātes ekologs Stjuarts Pimms, kurš nepiedalījās ziņojuma sagatavošanā.

Ziņojums cita starpā balstās uz Sarkano grāmatu, kas ir Starptautiskās dabas un dabas resursu aizsardzības savienības 1966.gadā sākts sistemātisks informācijas apkopojums par retajām un izmirstošajām sugām.

ANO sanāksmes dalībnieki plāno izvērtēt priekšlikumus par aizsardzības pasākumiem, kā arī to, vai oficiāli iekļaut sarakstā vairākas jaunas apdraudētas sugas.

"Viena valsts viena pati nevar izglābt nevienu no šīm sugām," uzsvēra bezpeļņas organizācijas "Wildlife Conservation Society" viceprezidente starptautiskās politikas jautājumos Sūzena Lībermane.

Paredzams, ka sanāksmē astoņu Dienvidamerikas valstu valdības kopīgi ierosinās iekļaut divas Amazones samu sugas ANO sarakstā ar migrējošām sugām, kuru populācija raisa bažas, atklāja Lībermane.

2022.gadā ANO Bioloģiskās daudzveidības konferencē Monreālā valdības apņēmās aizsargāt 30% planētas sauszemes un ūdens resursu, lai saglabātu sugu daudzveidību.