Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Vēlas pārtraukt nesodāmību par pārgalvīgu braukšanu citās ES dalībvalstīs

© Depositphotos

Eiropas Parlaments (EP) vēlas pārtraukt nesodāmību par pārgalvīgu braukšanu citās dalībvalstīs, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

EP deputāti paziņojuši, ka, ja autovadītāja tiesības atņemtas par smagiem ceļu satiksmes pārkāpumiem, piemēram, lielu ātruma pārsniegšanu vai braukšanu reibumā, tam jābūt spēkā visā Eiropas Savienībā (ES).

Patlaban, ja autovadītājs zaudē apliecību pēc satiksmes noteikumu pārkāpuma citā ES dalībvalstī, kas nav izsniegusi viņa vadītāja apliecību, vairumā gadījumu sods ir piemērojams tikai dalībvalstī, kurā izdarīts pārkāpums, un neizraisa ierobežojumus pārējā ES teritorijā.

Lai nodrošinātu, ka vadītāja apliecības apturēšana, ierobežošana vai atņemšana nerezidentam tiek piemērota visās ES dalībvalstīs, jaunie noteikumi paredz, ka informācija par šo lēmumu ir jānodod tai ES dalībvalstij, kas izsniegusi vadītāja apliecību.

EP deputāti ierosina iekļaut braukšanu bez derīgas autovadītāja apliecības smagu pārkāpumu sarakstā, kur pašlaik ir braukšana reibumā vai nāves izraisīšana. Tas noteiktu pienākumu veikt informācijas apmaiņu par transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšanu. Pašlaik ātruma pārsniegšana par 50 kilometri stundā (km/h) ir smago pārkāpumu sarakstā, par kuriem jāpiemēro vadīšanas tiesību atņemšana. EP deputāti prasa apdzīvotās vietās šo slieksni noteikt zemāku, proti, arī pārsniedzot ātrumu par 30 km/h, autovadītāja apliecību varētu atņemt vai apturēt.

EP ierosina uzdot ES dalībvalstīm vienai otru informēt par lēmumiem atņemt vadītāja tiesības desmit darba dienu laikā. Vēl 15 darba dienu laikā būtu jāizlemj, vai vadīšanas tiesību atņemšana jāpiemēro visā ES. Savukārt septiņu darba dienu laikā attiecīgais autovadītājs būtu jāinformē par galīgo lēmumu.

EP nostāja par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanas noteikumu ietekmi ES mērogā tika pieņemta ar 372 balsīm par, 220 pret un 43 atturoties. EP ir noslēdzis pirmo lasījumu, tomēr ES Padome vēl nav pieņēmusi savu nostāju, tāpēc darbu pie šā tiesību akta turpinās jaunais EP sasaukums, ko ievēlēs jūnijā.

Noteikumi par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu visā ES ir daļa no Ceļu satiksmes drošības tiesību aktu kopuma, ko Eiropas Komisija iesniedza 2023.gada martā. Tajā ietverta arī direktīva, kas nosaka pārrobežu informācijas apmaiņu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, par kuru pašlaik notiek sarunas ar ES Padomi. Šī kopuma mērķis ir uzlabot ceļu satiksmes drošību visiem dalībniekiem un līdz 2050.gadam samazināt nāves gadījumu skaitu uz ES autoceļiem līdz nullei.