Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas Parlaments brīdina par Krievijas iecerēm graut demokrātiju

© Dmitrijs Suļžics / F64

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti brīdina, ka Eiropā ievēlētie politiķi un partijas apzināti kalpo Maskavas interesēm, cenšoties šķelt Eiropas Savienības (ES) vienotību un graut demokrātiju, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā ar 433 balsīm "par", 56 "pret" un 18 atturoties EP pauž "lielu sašutumu un nopietnas bažas" par Krievijas nepārtrauktajiem centieniem graut Eiropas demokrātiju, izmantojot dažādus iejaukšanās un dezinformācijas veidus.

Rezolūcijā norādīts, ka Kremlis cenšas veicināt šķelšanos Eiropas pilsoņu vidū, pieņemot darbā EP deputātus kā "ietekmes aģentus", kā arī veidojot atkarības sistēmas, tostarp finansiālas, ar Eiropas politiskajām partijām, kuras pēc tam darbojas kā Kremļa propagandas pastiprinātāji un kalpo tā interesēm.

Paužot dziļas bažas par ziņojumiem, ka EP deputāte Tatjana Ždanoka (LKS), iespējams, ir darbojusies kā Krievijas Federālā drošības dienesta Piektās pārvaldes informatore, deputāti uzsver, ka EP un Latvijas iestādēm ir rūpīgi jāizmeklē šis jautājums, lai nekavējoties noteiktu atbilstošas sankcijas un kriminālprocesā paredzētas darbības.

Viņi norāda arī uz citiem gadījumiem, kad EP deputāti apzināti kalpojuši Krievijas interesēm, tostarp piedalījušies viltus vēlēšanu novērošanas misijās Krievijas okupētajās teritorijās.

EP deputāti norāda, ka Eiropas dalībvalstīs regulāri tiek konstatēts, ka Krievija ir piešķīrusi lielu finansējumu politiskajām partijām, politiķiem, amatpersonām un kustībām, tādējādi cenšoties iejaukties demokrātisko valstu iekšējos procesos un tos ietekmēt. Krievijas paņēmienu vidū ir arī aizdevumu piešķiršanu ārvalstu bankās, pirkuma līgumus un komerclīgumu izmantošana un finanšu darbību veicināšanu.

Īpašas bažas rezolūcijā paustas par nesenajiem ziņojumiem, ka Krievijas iestādes gatavo vēstījumus galēji labējām politiskajām partijām un dalībniekiem Vācijā, Francijā un Slovākijā ar mērķi mazināt sabiedrības atbalstu Ukrainai. Bažas EP deputātiem raisa arī, iespējams, Krievijas organizētās dezinformācijas kampaņas un nelikumīgs saturs, kas plaši izplatās tviterī.

Vērojot Maskavas atbalstu separātistu kustībām Eiropā, EP deputāti pauž ārkārtīgi nopietnas bažas par iespējamām attiecībām starp Katalonijas separātistiem un Krievijas administrāciju, to skaitā Katalonijas autonomā apgabala valdību un autonomā apgabala valdības agrāko vadītāju un pašreizējo EP deputātu Karlesu Pudždemonu. EP deputāti vēlas, lai lietas, kas saistītas ar attiecīgo Katalonijas deputātu kontaktiem ar Krievijas pārstāvjiem, tiktu nodotas izskatīšanai EP Padomdevējai komitejai deputātu uzvedības jautājumos.

Rezolūcijā norādīts, ka Krievijas iejaukšanās Katalonijā varētu būt daļa no plašākas Krievijas stratēģijas ar mērķi veicināt ES iekšējo destabilizāciju un sašķeltību. EP aicina kompetentās tiesu iestādes efektīvi izmeklēt EP deputātu iespējamo saikni ar Kremli.