Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Žurnālisti pēta Putina ienaidnieku dīvainās nāves

© Pixabay.com

Vladimirs Putins ir visilgāk pie varas esošais Krievijas prezidents kopš Josifa Staļina. Kremlis, cenšoties aizsargāt Putinu, dažādos veidos atbrīvojas no politikas kritiķiem, bijušajiem spiegiem un pētnieciskās žurnālistikas pārstāvjiem.

Izrēķināšanās ar Putina ienaidniekiem mēdz būt dažāda - sākot no saindēšanās pēc tējas dzeršanas vai pieskaršanās nāvējošai nervus paralizējošai vielai, līdz pat nošaušanai no tuva attāluma, vai izkrišanai pa atvērtu logu. Materiālu apkopoja Mirror.co.uk.

Mēģinājumi noslepkavot prezidenta Putina oponentus ir bijuši itin bieži sastopami viņa gandrīz ceturtdaļgadsimtu ilgās varas laikā. Bojāgājušo radinieki un vairāki izdzīvojušie vaino Krievijas varas iestādes, taču Kremlis konsekventi noliedz jebkādu saistību ar nāves gadījumiem, turklāt gadījumos ar ievērojamu Krievijas līderu nāvi mīklainos apstākļos ir grūti noteikt, vai tā bijusi tīša slepkavība vai pašnāvība.

Opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs aiz restēm Krievijā atrodas kopš 2021. gada janvāra, kad viņš atgriezās Maskavā pēc atveseļošanās Vācijā no saindēšanās ar nervus paralizējošo vielu “Novičok”. Notikušajā viņš vainoja Kremli. Kopš tā laika viņam ir piespriests cietumsods un viņš vairākus mēnešus pavadīja izolatorā par, iespējams, nenozīmīgiem pārkāpumiem. Viņš ir noraidījis visas viņam izvirzītās apsūdzības kā politiski motivētas.

Vladimirs Kara-Murza ir ievērojams opozīcijas aktīvists. 2015. un 2017. gadā divas reizes pārdzīvojis saindēšanos, kurā viņš vainoja Kremli. Pērn viņš tika ieslodzīts uz 25 gadiem par Putina kara kritizēšanu Ukrainā. Izmeklētāji pievienoja apsūdzības valsts nodevībā, kamēr viņš atradās apcietinājumā.

Pirms septiņiem gadiem pie Kremļa tika nošauts Krievijas opozīcijas līderis Boriss Ņemcovs, kurš tajā laikā bija viens no atklātākajiem Putina kritiķiem un organizēja opozīcijas mītiņus pret Krievijas militāro iesaisti Ukrainā. Viņš bija kļuvis par vicepremjeru un savulaik pat tika minēts kā iespējamais prezidenta kandidāts.

Aleksandrs Ļitviņenko bija krievu spiegs, kurš tika nogalināts 2006. gadā pēc saindēšanās ar radioaktīvo poloniju-210, dzerot tēju Londonas viesnīcā. Viņš izmeklēja Krievijas žurnālistes Annas Poļitkovskas nošaušanu, kā arī iespējamās saiknes starp Krievijas izlūkdienestu un organizēto noziedzību.

Cits bijušais Krievijas izlūkdienesta virsnieks Sergejs Skripaļs un viņa pilngadīgā meita 2018. gadā tika saindēti Lielbritānijā un vairākas nedēļas pavadīja kritiskā stāvoklī. Varasiestādes paziņoja, ka abi saindējušies ar militāras kvalitātes nervus paralizējošu vielu "Novičok". Lielbritānija vainoja Krievijas izlūkdienestus, bet Maskava noliedza jebkādu lomu notikušajā.

2006. gada 7. oktobrī - Putina dzimšanas dienā - Maskavas rezidences liftā tika nošauta "Novaja Gazeta" žurnāliste Anna Poļitkovska, kura izpelnījās starptautisku atzinību par cilvēktiesību pārkāpumu atklāšanu Čečenijā. Šāvējs no Čečenijas tika atzīts par vainīgu slepkavībā un notiesāts uz 20 gadiem cietumā.

Cits "Novaja Gazeta" žurnālists Jurijs Ščekočičins 2003. gadā nomira no it kā pēkšņas un smagas slimības. Viņš izmeklēja korumpētus biznesa darījumus un Krievijas drošības dienestu iespējamo lomu daudzdzīvokļu māju sprādzienos, par kuriem tajā laikā vainoja čečenu nemierniekus. Viņa kolēģi sacīja, ka viņš ir saindēts, un apsūdzēja varasiestādes par apzinātu izmeklēšanas kavēšanu.

Jevgeņijs Prigožins un viņa privātās militārās kompānijas “Wagner” virsleitnanti gāja bojā aviokatastrofā pagājušā gada augustā, divus mēnešus pēc tam, kad viņš uzsāka bruņotu sacelšanos, ko Putins nodēvēja par "dūrienu mugurā" un "nodevību". Televīzijas uzrunā Putins sacīja, ka viņa bijušais draugs ir "cilvēks ar grūtu likteni" un ka viņš "dzīvē ir pieļāvis nopietnas kļūdas".

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs noliedza apsūdzības, ka Kremlis būtu piedalījies avārijā, žurnālistiem sakot: "Protams, Rietumos šīs spekulācijas tiek pasniegtas no noteikta leņķa, un tas viss ir pilnīgi meli."

Savukārt bijušais Kremļa runu rakstnieks, politikas analītiķis Abass Gaļamovs sacīja: "Putins ir pierādījis, ka, ja jūs viņam nepakļausieties bez nosacījumiem, viņš nežēlīgi atbrīvosies no jums kā ienaidnieka, pat ja formāli esat patriots.”