Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Foto. Ukraiņu polārpētnieki parāda, cik neparasti zaļa var būt Antarktīda

© Depositphotos

Šobrīd Antarktīdā turpinās vasara, un temperatūra paaugstinājusies līdz pat +5 grādiem, raksta unian.net.

Parasti, domājot par Antarktīdu, redzam sniegu, ledu, salu un lāstekas, taču tagad tur ir vasara, un temperatūra svārstās ap nulli, ziņo Nacionālais Antarktīdas zinātnes centrs.

Pēc zinātnieku aplēsēm, šovasar augstākā temperatūra sasniedza +5° (3. janvārī), bet zemākā fiksēta 12. janvārī, kad termometra stabiņš rādīja -1,2°.

"Protams, šādos apstākļos sniegs nokūst, un Antarktīda kļūst zaļa, jo zem baltā seguma parādās unikāla Antarktīdas veģetācija," saka pētnieki.

Viņi stāsta, ka vietējās floras vidū ir divu veidu augi ar lapām, kā arī aptuveni 100 sūnu un ķērpju sugu, kas arī piešķir tai zaļo krāsu.

Tiek ziņots, ka Ukrainas polārpētnieki pēta, kā klimata pārmaiņas ietekmē Antarktīdas veģetāciju. Lai to izdarītu, viņi veic uzskaiti par krūmiem un to izplatību.

Tiek atzīmēts, ka, līdzās klimata pārmaiņām , arī pingvīni palīdz Antarktīdas augiem augt - galu galā viņi ir tie, kas dāsni “mēslo” akmeņus un šauras augsnes vietas, padarot tās piemērotas turpmākai ainavu veidošanai.

Zinātnieki apgalvo, ka ziemas laikā uz sasalušā jūras ledus gar Antarktīdas piekrasti dzīvo un vairojas tūkstošiem imperatorpingvīnu koloniju. Taču gadu gaitā ledus zem viņu kājām ir izkusis, un tagad imperatorpingvīni bēg no globālās sasilšanas dziļi Antarktīdā.