Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Pirmais helikopters uz citas planētas beidz savu misiju

© Pixabay

NASA mini helikopters „Ingenuity” ir veicis savu pēdējo lidojumu uz Marsa pēc tam, kad tika bojāta viena no tā rotora lāpstiņām.

Tas atrodas uz Sarkanās planētas kopš 2021. gada sasniedza zinātnes pavērsienu ar pirmo kontrolēto lidojumu uz citas planētas.

„Ingenuity” ir veicis 72 lidojumus un tika krietni tālāk nekā sākotnēji bija paredzēts 30 dienu misijā. 1,8 kg smagais kuģis izturēja 1000 Marsa dienas, ieskaitot ziemas sezonu, kad temperatūra pie poliem var pazemināties līdz -125 grādiem pēc Celsija skalas.

Tomēr NASA vadītājs Bils Nelsons ceturtdien paziņoja, ka misija tagad ir beigusies, jo parādījies attēls, kurā redzams salūzušais rotors. Bojājumi acīmredzot radušies, kad nolaišanās laikā mazais gaisa kuģis īslaicīgi zaudēja kontaktu ar „Perseverance” Marsa izpētes robotu.

NASA eksperti veiks pēdējos „Ingenuity” testus un lejupielādēs visus pēdējos attēlus. Tas joprojām atrodas vertikālā stāvoklī un ir kontaktā ar lidojuma kontrolieriem, taču NASA paziņoja, ka „Perseverance” pašlaik atrodas pārāk tālu, lai nofotografētu helikoptera pēdējo atdusas vietu.