Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

CIP direktors dosies uz Eiropu; kāds ir viņa vizītes mērķis?

© AFP/Scanpix/Leta

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss dosies uz Eiropu, lai sarunās ar saviem Izraēlas un Ēģiptes kolēģiem un Kataras premjerministru apspriestu iespējamu pamieru un ķīlnieku atbrīvošanu karā starp Izraēlu un kaujinieku grupējumu "Hamās", ceturtdien ziņoja ASV mediji.

Bērnss dosies šajā braucienā tuvāko dienu laikā, ziņoja "The Washington Post" un "Axios", kas tomēr neminēja šo sarunu vietu.

CIP un Baltais nams atteicās apstiprināt ziņu par Bērnsa braucienu, bet Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs atgādināja, ka Bērnss jau bija piedalījies sarunās par iepriekšējo ķīlnieku vienošanos novembra beigās.

Ķīlnieku un cietumnieku apmaiņa novembra beigās notika nedēļu ilga pamiera laikā, kad "Hamās" atbrivoja apmēram 100 ķīlniekus apmaiņā pret 240 palestīniešu cietumniekiem no Izraēlas cietumiem.

Katara, Ēģipte un ASV mēģina vienoties par jaunu pamieru, un ASV prezidenta Džo Baidena sūtnis Tuvajos Austrumos Brets Makgērks jau ir ieradies reģionā uz sarunām.

"Axios" ziņoja, ka Izraēla ir piedāvājusi "Hamās" divu mēnešu ilgu karadarbibas pauzi Gazas joslā apmaiņā pret vidu ķīlnieku atbrīvošanu.

Izraēlas varas iestādes uzskata, ka Gazas joslā vēl atrodas 132 ķīlnieki, no kuriem 28 jau ir miruši.