Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Video: Viļņas centrā pulcējas protestētāju traktori

© Ekrānuzņēmums / X

Viļņas centrālajā ielā - Ģedimina prospektā - otrdien pulcējas simtiem traktoru un dažas mežizstrādes mašīnas, lauksaimniekiem gatavojoties plašai protesta akcijai tuvākajās dienās.

Otrdien lauksaimniecības tehnika piepildīja Ģedimina prospektu no Katedrāles laukuma virzienā uz Vinca Kudirkas laukumu, kur atrodas valdības nams.

Daļai traktoru ir piestiprināti plakāti ar tādiem saukļiem kā "Nav zemnieku, nav pārtikas, nav nākotnes", "Tikai Lietuvā miljonus dod "draugiem" putnu iegādei", "Ja šodien ēdi, pasaki paldies zemniekam, 400 kilometru nav problēma". Lielākajai daļai traktoru ir Lietuvas vai kāds reģionālais karogs.

Lietuvas Lauksaimniecības padomes, kas organizē protesta akciju, priekšsēdētājs Igns Hofmans paziņoja, ka Viļņas pašvaldība ir ļāvusi ievest pilsētā līdz 850 traktoriem un citas lauksaimniecības tehnikas.

Lauksaimnieki trešdien plāno piketu pie valdības nama, bet kopumā protesta akcija turpināsies līdz piektdienai.

No otrdienas līdz piektdienai Viļņas centrā ir noteikti satiksmes ierobežojumi, bet Hofmans apliecināja, ka netiek plānota satiksmes bloķēšana, kas radītu neērtības iedzīvotājiem.

8. janvārī lauksaimnieki visā Lietuvā iededza ugunskurus, lai protestētu pret valdības lauksaimniecības politiku, akcīzes nodokļa palielināšanu sašķidrinātajai naftas gāzei, daudzgadīgo pļavu atjaunošanu, kā arī aicināja risināt piena nozares krīzi un citas problēmas.

Todien padomes delegācija tikās ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti, zemkopības ministru un vides ministru. Lai gan pēc tikšanās Hofmans to raksturoja kā diezgan konstruktīvu un sacīja, ka ar Šimonīti ir panākta vienošanās par kopīgu lauksaimnieku problēmu risināšanu un kārtējo tikšanos martā, dažas dienas vēlāk lauksaimnieki paziņoja par protesta akciju Viļņā.

11. janvārī Lietuvas lauksaimniecības padomes pārstāvji tikās ar Eiropas Savienības lauksaimniecības komisāru Janušu Vojcehovski, kurš solīja piedāvāt risinājumus pastāvīgo pļavu atjaunošanai. Otrdien viņam plānots par to runāt ar Lietuvas zemkopības ministru Ķēstuti Navicku.

Atrodoties Briselē, Navicks Lietuvas sabiedriskajai raidorganizācijai LRT otrdien teica, ka dažas no zemnieku prasībām ir izpildītas, tostarp iesniegts Seimā likumprojekts par iepriekšējās akcīzes nodokļa likmes atjaunošanu biodīzeļdegvielai un sašķidrinātās naftas gāzes akcīzes nookļa samazināšanu.