Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperti: Cilvēci var apdraudēt Sibīrijas “zombiju” vīrusu uzbrukums

© Pixabay.com

Eksperti brīdina, ka Arktikas ledū sasalušie senie vīrusi var izraisīt slimību uzliesmojumu, raksta The Guardian.

Nākotnē cilvēci var apdraudēt tā saukto “zombiju” vīrusu uzbrukums - zinātnieki runā par Arktikas mūžīgajā sasalumā “snaudošiem” vīrusiem, kas kādu dienu var “atdzīvoties” globālās sasilšanas rezultātā uz Zemes, īpaši koncentrējoties uz sasalušiem vīrusiem Krievijā, Sibīrijā.

Virusoloģe Mariona Kūpmansa, kura strādā Erasmus medicīnas centrā Roterdamā, neizslēdz iespēju, ka kāds no šiem vīrusiem pēc “pamošanās” varētu izraisīt kādas slimības uzliesmojumu, piemēram, seno poliomielīta formu.

Arī ģenētiķis Žans Mišels Klaverijs, kurš pārstāv Marseļas universitāti, brīdina par draudiem, ko pasaulei var radīt mūžīgajā sasalumā apslēptie vīrusi. Viņš ziņoja par saviem eksperimentiem 2014. gadā ar Sibīrijas mūžīgajā sasalumā atrastajiem vīrusiem, kuru rezultātā tika atklāts, ka šie vīrusi joprojām spēj inficēt vienšūņus - viens no šiem vīrusiem bija 48 500 gadus vecs.

Neskatoties uz to, ka šis konkrētais vīruss nerada draudus cilvēkiem, tas nenozīmē, ka citi sasaluši vīrusi nav spējīgi inficēt cilvēkus. Sakarā ar globālo sasilšanu un paaugstinātu vīrusu risku mūžīgajā sasalumā, zinātnieki apsver iespēju izveidot Arktikas monitoringa tīklu, lai varētu ātri identificēt seno vīrusu izraisīto slimību gadījumus.

Mūžīgā sasaluma dziļākajos līmeņos var snaust dažādi vīrusi, kuru vecums ir līdz 1 miljonam gadu. Bažas dara arī tas, ka šie mikroorganismi ir daudz vecāki par cilvēkiem, un cilvēka imūnsistēma nekad nav saskārusies ar šādiem patogēniem.