Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

EP prasa iekļaut naida runu un naida noziegumus ES pārrobežu noziegumu sarakstā

© pixabay.com

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ir pieņēmuši rezolūciju, kurā aicina dalībvalstis vienoties par tiesību akta ieviešanu, lai ikvienam Eiropā nodrošinātu pietiekamu aizsardzības līmeni pret naida noziegumiem, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

ES Padomei vēl pašreizējā EP pilnvaru perioda laikā ir jāvienojas iekļaut naida runu un naida noziegumus starp noziedzīgiem nodarījumiem Līguma par Eiropas Savienības (ES) darbību nozīmē, teikts EP 18.janvārī pieņemtajā rezolūcijā, par kuru nobalsoja 397 deputāti, 121 bija pret un 26 atturējās.

EP deputāti vēlas nodrošināt vispārēju aizsardzību ikvienam, īpašu uzmanību pievēršot upuriem un neaizsargātām grupām un kopienām. Patlaban dalībvalstu krimināllikumi naida runu un naida noziegumus aplūko atšķirīgos veidos, savukārt ES līmeņa noteikumi tiek piemēroti tikai tad, ja šādi noziegumi ir izdarīti rases, ādas krāsas, reliģijas, izcelsmes vai nacionālās vai etniskās piederības dēļ.

Pagājuši jau divi gadi, kopš Eiropas Komisija (EK) iesniegusi priekšlikumu par naida noziegumu pārdefinēšanu, un dalībvalstis šajā jautājumā nav panākušas nekādu progresu, tikmēr naida izpausmes Eiropas sabiedrībā pieaug. EP deputāti aicina piemērot tā sauktās "pārejas klauzulas", lai pārvarētu šķēršļus, ko rada vajadzība pēc vienprātīga balsojuma ES Padomē.

EP aicina EK apsvērt "atvērtības pieeju", neierobežojot diskriminācijas iemeslus ar slēgtu motīvu sarakstu, lai aptvertu arī negadījumus, kuru cēlonis ir jauna un mainīga sociālā dinamika.

Lai arī vārda brīvība ir demokrātiskas sabiedrības pamatvērtība, to nedrīkst izmantot kā aizsegu naida runai un naida noziegumiem, saka deputāti, uzsverot, ka interneta un sociālo mediju platformu uzņēmējdarbības modeļu ļaunprātīga izmantošana veicina naida runas izplatību un pastiprināšanos.

EP deputāti aicina īpašu uzmanību pievērst nepilngadīgajiem, tostarp bulingam skolās un kiberbulingam, un aicina veidot aizsardzības un atbalsta sistēmu upuriem, apmācību attiecīgajiem speciālistiem un pasākumus, lai nodrošinātu drošu piekļuvi tiesu iestādēm, specializētu atbalstu un kompensācijas, kā arī drošu vidi, lai pieaugtu ziņošana par incidentiem.

"ES noziegumi" ir īpaši smagi noziegumi ar pārrobežu dimensiju, attiecībā uz kuriem EP un ES Padome var noteikt minimālos noteikumus, lai definētu noziedzīgus nodarījumus un sankcijas.