Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Pasaulē

Jauni sasniegumi medicīnas pasaulē - veikta pirmā daļēja sirds transplantācija pasaulē

© Pixabay.com

Ovens Monro bija tikai 18 dienas vecs, kad viņš iegāja vēsturē, kļūstot par pirmo cilvēku pasaulē, kuram tika veikta daļēja sirds transplantācija, raksta bbc.com.

Viņa novatoriskā operācija, kas tika veikta 2022. gadā, piesaistīja pat Holivudas scenāristu uzmanību, kuri viņa stāstu iekļāva medicīniskās drāmas “Grey’s Anatomy” epizodē.

Pētījumā, kas otrdien publicēts žurnālā JAMA, viņa ārsti dokumentē vēl vienu pagrieziena punktu: pirmo reizi Ovena sirds nostiprināšanai izmantotie audi ir izauguši, kas ir ilgi meklētais šāda veida uzlabojuma mērķis.

Pirmās operācijas laikā Ovena sirds bija zemenes lielumā. Šodien, 20 mēnešu vecumā, tā ir apmēram aprikozes lielumā - un jaunie vārstuļi un asinsvadi ir sekojuši līdzi viņa augšanai, kas nozīmē, ka, atšķirībā no vairuma bērnu, kas dzimuši ar tādu pašu defektu, viņam, iespējams, nebūs nepieciešamas riskantas sirds operācijas visa mūža garumā.

Pētnieki ir strādājuši, lai padarītu sirds vārstuļu augšanu par realitāti, izmantojot audu inženieriju, iegūstot tos no šūnām laboratorijā. Šī pieeja ir izrādījusies efektīva uz dzīvniekiem, bet tā vēl nav plaši izmēģināta uz cilvēkiem.

"Tas ir milzīgs progress," sacīja Dr. Ketlīna Fentone, ASV Nacionālā sirds, plaušu un asins institūta Uzlaboto tehnoloģiju un ķirurģijas nodaļas vadītāja.

“Mums ir jāseko šim bērnam ilgtermiņā un jāredz, kas īsti notiek. Taču, manuprāt, ir pamats cerēt, ka tas patiešām būs revolucionārs sasniegums bērniem, kuriem citādi nebūtu iespēju izdzīvot.”

Procedūra notiek ātri. Kopš Ovena operācijas vēl 12 citiem bērniem ir veiktas daļējas sirds transplantācijas.

Šis paņēmiens ir ļāvis veikt arī "domino transplantācijas" un dalītas saknes transplantācijas, kas ļauj vienai donora sirdij glābt divu kritiski slimu zīdaiņu dzīvības.

Dr. Džozefs Tureks, Duke Health bērnu sirds ķirurģijas vadītājs un ķirurgs, kurš izveidoja daļēju sirds transplantāciju, teica, ka viņš uzskata, ka tas katru gadu varētu palīdzēt simtiem bērnu ASV.

Niks un Teilera Monro, Ovena vecāki, uzzināja, ka viņu bērnam ir nopietns sirds defekts, kad viņi devās uz padziļinātu ultraskaņas izmeklējumu viņa 20. attīstības nedēļā - Ovenam bija reta iedzimts defekts truncus arteriosis.

Parasti cilvēkiem no sirds izplūst divi galvenie asinsvadi. Viena, plaušu artērija, sūta zilās asinis uz plaušām, lai tās uzņemtu skābekli, bet otra, aorta, sūta ar skābekli bagātas sarkanās asinis, lai darbinātu pārējo ķermeni. Ar truncus arteriosis, kas katru gadu skar apmēram 250 mazuļus ASV, šie divi asinsvadi ir sapludināti, ļaujot sajaukties ar skābekli bagātinātām un deoksigenētām asinīm. Viņiem arī trūkst vārstuļa, kas nepieciešams, lai neļautu asinīm plūst atpakaļ.

“Jau pirms viņa dzimšanas mēs zinājām, ka viņam ļoti mazam tiks veikta atvērta sirds operācija, un pēc tam viņam, iespējams, tiks veiktas vairākas operācijas pusaudža gados, un pēc tam vēl pāris operācijas viņa dzīves laikā,” sacīja Niks Monro.

Ārsti vērsās pie Ovena vecākiem un iepazīstināja ar alternatīvu: viņi bija praktizējuši jaunu paņēmienu, kas varēja aizstāt bojātās Ovena sirds daļas ar dzīviem asinsvadiem un vārstiem no nesen miruša donora. Tomēr iepriekš šāda operācija bija veikta tikai dzīvniekiem, ne cilvēkiem.

Ja viss noritētu labi, Ouenam vairs nekad nebūtu vajadzīgas atvērtas sirds operācijas. Vecāki piekrita izmēģināt daļēju transplantāciju, un operācija noritēja veiksmīgi. Lai arī Ovenam joprojām ir nepieciešami medikamenti, lai nomāktu viņa imūnsistēmu, lai tā neatgrūstu pārstādītās sirds daļas, taču viņam nepieciešama tikai neliela deva.

Ārsti ir pateicīgi, ka viņi var palīdzēt Ovenam un galu galā arī citiem bērniem.

Niks Monro sacīja, ka, ja Ovens būtu saņēmis vecā veida sirds labojumus, viņi tagad plānotu viņa trešo operāciju.

"Protams, kad mēs pieņēmām lēmumu, mēs domājām tikai par to, kas ir vislabākais mūsu dēlam," viņš teica. "Bet galu galā viņš spēja būt pirmais, lai palīdzētu citiem bērniem uzlabot viņu dzīvi. Mēs esam ļoti lepni, ka riskējām."