Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Tūkstošiem cilvēku iziet Slovākijas ielās, lai protestētu pret populistiskā premjerministra iecerēm

© AFP/Scanpix/Leta

Tūkstošiem cilvēku Slovākijā ceturtdien protestēja pret populistiskā premjerministra Roberta Fico valdības plānu izdarīt grozījumus valsts kriminālkodeksā.

Arī Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova publiski iestājusies pret valdības plānotajiem grozījumiem, paužot bažas, ka tie varētu apdraudēt likuma varu.

Fico koalīcijas valdības apstiprinātais plāns paredz slēgt īpašo prokuratūru, kas nodarbojas ar smagāko noziegumu un korupcijas lietām, samazināt sodus par korupciju un vājināt trauksmes cēlēju aizsardzību. Paredzēts, ka lietas no speciālās prokuratūras pārņems reģionālās prokuratūras, kas ar šādiem noziegumiem, tostarp organizēto noziedzību un ekstrēmismu, nav nodarbojušās 20 gadus.

Lai pieņemtu šos grozījumus, koalīcija vēlas izmantot paātrināto parlamentāro procedūru.

Protesti ceturtdien notika 24 pilsētās, tai skaitā galvaspilsētā. Pirmās protesta akcijas notika 7.decembrī Bratislavā.

Opozīcijā esošās partijas "Brīvība un solidaritāte" vadītājs Rihards Suliks, uzrunājot demonstrantus Bratislavā, sacīja, ka valdības priekšlikumi izskatās tā, it kā tos būtu izstrādājusi mafija. "Tas ir apkaunojoši, ko dara šī promafijas koalīcija," viņš piebilda.

Eiropas Parlaments (EP) trešdien apšaubīja Slovākijas spēju apkarot korupciju un aizsargāt Eiropas Savienības (ES) budžetu, ja grozījumi tiks pieņemti. Arī Eiropas Prokuratūra paziņoja, ka Slovākijas plāni apdraud ES finanšu interešu aizsardzību un bloka pretkorupcijas sistēmu.

Jaunā Fico valdība nāca pie varas pēc parlamenta vēlēšanām 30.septembrī. Fico vadītajai partijai vēlēšanu kampaņā bija prokrieviska un antiamerikāniska platforma. Šī Fico ir ceturtā reize premjerministra amatā.

Vairāki ar partiju saistīti cilvēki ir ierauti korupcijas skandālos. Fico kritiķi bažījas, ka viņa atgriešanās varētu novest pie tā, ka Slovākija atteiksies no prorietumnieciskā kursa un sekos premjerministra Viktora Orbāna vadītās Ungārijas piemēram.