Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Zelenskis: Rietumu partneru atbalsta kavēšanās cena ir liels upuru skaits Ukrainā

© F64

Rietumu partneru atbalsta kavēšanās cena ir liels upuru skaits Ukrainā, ceturtdien preses konferencē žurnālistiem norādīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Viņš atzīmēja, ka Ukraina sastopas ar daudziem izaicinājumiem un līdzīgi domājošo valstu atbalsta kavēšanās situāciju ietekmē negatīvi. Ukrainas prezidents akcentēja, ka ukraiņi nav pesimisti, bet gan reālisti ar optimisma sajūtu, jo bez tās nebūs uzvaras.

"Es gribētu, lai arī partneri būtu reālisti. Ja, piemēram, runājam par pretgaisa aizsardzības sistēmām. Mēs esam pateicīgi visiem, kas ir atbalstījuši un devuši mums iespēju cīnīties un izdzīvot. Mēs nevaram pretstāvēt Krievijas bruņotajiem spēkiem bez pretgaisa aizsardzības sistēmām. Esmu pateicīgs par to, kas mums ir dots, taču es nesaprotu, kā var mierīgi dzīvot un gulēt, ja tev ir desmitiem tādu sistēmu, bet ukraiņiem ir septiņas," sacīja Zelenskis.

Viņš uzsvēra, ka nevar runāt par Ukrainas zaudējumiem karā, taču aptuveni var sarēķināt, cik ukraiņu ir gājuši bojā. Zelenska ieskatā partneri saprot, ka Ukrainai palīdzība ir nepieciešama jau šodien, taču iekšēju nesaskaņu dēļ palīdzība kavējas.

"Jāņem vērā arī tas, ka valsts nevar atļauties neizmaksāt pensijas gados vecākiem iedzīvotājiem, jo citādāk viņi nomirs, jo ir nepieciešams iegādāties zāles un risināt citus jautājumus. Ukrainā ir vairāk nekā 11,5 miljoni pensionāru. Daļa iedzīvotāju devās uz ārzemēm, taču pensionāri un cilvēki ar invaliditāti ir tie, kas palika valstī," norādīja Ukrainas prezidents.

Viņš atzīmēja, ka Ukrainai nav tiesību tērēt partneru palīdzību, kas paredzēta aizsardzībai un karavīriem, piemēram, pensiju izmaksām. Pēc Zelenska paustā, tas ir fakts, ka Ukraina neiegulda valsts naudu aizsardzībā un ieroču iegādē, bet gan dažāda veida pabalsotos iedzīvotājiem, tostarp gados veciem cilvēkiem, cilvēkiem ar invaliditāti un bērniem.

"Ja mēs esam saglabājuši dzīvību vienam cilvēkam, tad kāds par to ir atdevis savu dzīvību. Mēs sastopamies ar izaicinājumiem katru dienu, taču es negribu, lai mūs žēlotu. Mēs esam stipri cilvēki," sacīja Zelenskis.

LETA jau rakstīja, ka šodien oficiālā vizītē ieradās Ukrainas prezidents, kurš tikās ar valsts augstākajām amatpersonām, tai skaitā ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču, Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) un Saeimas priekšsēdētāju Daigu Mieriņu (ZZS). Vizītes laikā notika ar Ukrainas prezidenta tikšanās ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem.