Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

"Bloomberg": Baltais nams atbalsta daļēju iesaldēto Krievijas aktīvu konfiskāciju

© Atis Ieviņš , F64

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija atbalstījusi ideju par daļēju iesaldēto Krievijas aktīvu konfiskāciju par labu Ukrainai, trešdien vēstīja ziņu aģentūra "Bloomberg".

Baltais nams kopumā atzinīgi vērtē likumprojektu, kas ļautu konfiscēt daļu no iesaldētajiem līdzekļiem aptuveni 300 miljardu ASV dolāru vērtībā, lai atbalstītu Ukrainas atveseļošanos pēc Krievijas iebrukuma, teikts ASV Nacionālās drošības padomes novembra ziņojumā Senāta Ārlietu komitejai.

Likumprojekts "sniegtu izpildvarai nepieciešamās pilnvaras, lai konfiscētu Krievijas valsts aktīvus par labu Ukrainai", norādīts "Bloomberg" žurnālistu apskatītajā dokumentā.

Baidens atbalstījis Krievijas aktīvu konfiskāciju pēc tam, republikāņi Kongresā nobloķēja 60 miljardus dolāru lielo palīdzību Ukrainai, bažījoties par pārāk lielu finansiālo slogu ASV, norāda aģentūra.

Saskaņā ar "Bloomberg" sniegto informāciju Baltais nams cenšas līdzsvarot šīs šaubas ar citām bažām - ka Krievijas aktīvu konfiskācija negatīvi ietekmēs ASV finanšu sistēmas reputāciju un izraisīs bēgšanu no dolāra. Turklāt Vašingtona plāno šo soli saskaņot ar G7 sabiedrotajiem, īpaši ar eiropiešiem, jo Eiropas Savienības (ES) valstīs atrodas aptuveni 200 miljardi ASV dolāru no kopējā iesaldēto Krievijas aktīvu apjoma.