Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Instagram un Facebook pusaudžiem sāk ierobežot piekļuvi saturam

© Scanpix

Pusaudžu jeb to lietotāju kontiem, kas jaunāki par 18 gadiem, pamatojoties uz reģistrācijas laikā ievadīto dzimšanas datumu, automātiski tiks piemēroti visstingrākie satura ierobežojumi, ziņo The Wall Street Journal.

Uzņēmums Meta Platforms plāno automātiski pasargāt pusaudžu Instagram un Facebook kontus no kaitīga satura, tostarp video un ziņām par paškaitējumu, grafisku vardarbību un ēšanas traucējumiem.

Paredzams, ka izmaiņas stāsies spēkā tuvāko nedēļu laikā.

Šīs ir lielākās izmaiņas, ko tehnoloģiju gigants ir veicis, lai sniegtu jaunākiem lietotājiem vecumam atbilstošāku pieredzi savās sociālo mediju vietnēs. Jaunie satura ierobežojumi ieviesti pēc tam, kad vairāk nekā 40 ASV štati iesūdzēja Meta tiesā, apgalvojot, ka tehnoloģiju uzņēmums maldināja sabiedrību par briesmām, ko tās platformas rada jauniešiem.

Paredzams, ka pusaudžiem, kas jaunāki par 16 gadiem, netiks rādīts seksuāla rakstura saturs. Vietnē Instagram to sauc par sensitīvo satura kontroli, bet pakalpojumā Facebook to sauc par Reduce. Iepriekš pusaudži varēja izvēlēties mazāk ierobežojošus iestatījumus.

Jaunais ierobežotais statuss pusaudžu kontiem nozīmē, ka pusaudži nevarēs redzēt vai meklēt kaitīgu saturu, pat ja to kopīgo draugs vai kāds, kam viņi seko. Piemēram, ja pusaudža draugs publicēs ziņas par diētu, šīs ziņas vairs nebūs redzamas pusaudzim. Tomēr pusaudži joprojām varēs redzēt saturu, kas saistīts ar drauga atveseļošanos no ēšanas traucējumiem.

Meta saka, ka tā ir konsultējusies ar pusaudžu attīstības ekspertiem, lai noteiktu, kāda veida saturs nav piemērots pusaudžiem, kā arī apliecina, ka tās algoritmi jau tagad izvairās ieteikt pusaudžiem kaitīgu saturu savā video rullīšu un izpētes lapā. Pateicoties jaunajām izmaiņām, šāds saturs vairs netiks rādīts pusaudžiem viņu plūsmā un stāstos.

Kad pusaudži meklē vārdus, kas saistīti ar pašnāvībām, paškaitējumu un ēšanas traucējumiem, Instagram un Facebook slēps atbilstošos rezultātus un novirzīs tos uz ekspertu resursiem, lai saņemtu palīdzību.