Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

ASV un sabiedrotie spriež par miera sarunām, Krieviju uz tām neuzaicina

© Scanpix

Pagājušajā mēnesī notikusi slepena tikšanās starp Ukrainu, tās G7 sabiedrotajiem un globālo dienvidu pārstāvjiem, kurā Kijiva vēlējās iegūt atbalstu saviem nosacījumiem miera sarunām ar Krieviju, ziņo Bloomberg.

Tiek apgalvots, ka tikšanās notika 16. decembrī Saūda Arābijā. Slepenās tikšanās mērķis bija nodrošināt, lai iesaistītās valstis justos ērtāk, un, pēc sarunu biedru domām, šāds formāts ļāva brīvāk un atklātāk apspriest tā saukto "miera formulu" Ukrainā un miera procesa virzīšanas plānus, kā arī iespējamās mijiedarbības ar Krieviju nākotnē.

Saskaņā ar avotiem, kuri pieprasīja anonimitāti, pēdējā sanāksmē netika panākts būtisks progress.

"Ukraina un tās G-7 sabiedrotie turpināja pretoties globālo dienvidu valstu aicinājumiem uz tiešu mijiedarbību ar Krieviju. Sanāksmē piedalījās Indijas, Saūda Arābijas un Turcijas pārstāvji. Ķīna, Brazīlija un Apvienotie Arābu Emirāti nenosūtīja savu sarunvedēji,” apgalvo izdevums.

Kijiva un tās G7 sabiedrotie atkārtoti pauda viedokli, ka taisnīgam mieram ir jārespektē Ukrainas teritoriālā integritāte un suverenitāte, un norādīja, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina mērķi nav mainījušies - viņš nav izrādījis nopietnu vēlmi risināt sarunas pēc būtības un nepilda iepriekšējās vienošanās.

Sabiedrotie ir norādījuši, ka turpinās atbalstīt Ukrainu, un ES un ASV ir paudušas pārliecību, ka tiks panākta vienošanās par atbalsta paketēm.