Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Saspīlējums Sarkanajā jūrā: Lielbritānija un ASV turpina cīnīties pret Jemenas hutiešu nemierniekiem

© via REUTERS/Scanpix/Leta

ASV un Lielbritānijas bruņotie spēki otrdien notrieca 18 dronus un trīs raķetes, ko uz starptautiskajiem kuģošanas ceļiem Sarkanajā jūrā bija palaiduši Jemenas hutiešu nemiernieki, paziņoja ASV armija.

Uzbrukums notika nedēļu pēc tam, kad ASV vadīta 12 valstu koalīcija brīdināja hutiešus par sekām, ja viņi nekavējoties neizbeigs tirdzniecības kuģu apšaudīšanu.

Irānas atbalstītie hutieši ir paziņojuši, ka uzbrūk kuģiem Sarkanajā jūrā, atbalstot palestīniešus Gazas joslā, kur Izraēla jau trīs mēnešus karo pret kaujinieku grupējumu ""Hamās".

"Irānas atbalstītie hutieši veica kompleksu uzbrukumu ar Irānas izstrādātajiem vienvirziena uzbrukuma bezpilota lidaparātiem, pretkuģu spārnotajām raķetēm un pretkuģu ballistisko raķeti no hutiešu kontrolētajiem Jemenas rajoniem Sarkanās jūras dienvidos," paziņoja ASV Centrālā pavēlniecība (CENTCOM).

Šos dronus un raķetes notrieca kara lidmašīnas F/A-18 no ASV lidmašīnu bāzeskuģa "Dwight D. Eisenhower", kā arī viens britu un trīs ASV eskadras mīnukuģi, paziņoja CENTCOM, piebilstot, ka nav ziņots par ievainojumiem vai postījumiem.

ASV decembrī izveidoja daudznacionālus jūras spēkus, lai aizsargātu kuģus Sarkanajā jūrā no hutiešu uzbrukumiem, kuri apdraud tranzīta maršrutu, pa kuru tiek veikti 12% globālās tirdzniecibas.

Hutieši apgalvo, ka uzbrūk ar Izraēlu saistītiem kuģiem, tomēr ASV jūras spēku komandieris Tuvajos Austrumos viceadmirālis Breds Kūpers pagājušonedēļ paziņoja, ka ar hutiešu uzbrukumiem pakļautajiem kuģiem ir saistīti vairāki desmiti valstu.