Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Makrona līdzgaitnieks brīdina par "nepārvaldāmu" Eiropu

© ekrānšāviņš

Viens no Francijas prezidenta Emanuela Makrona tuvākajiem līdzgaitniekiem un valdošās partijas "Renesanse" ģenerālsekretārs Stefāns Sežurns otrdien brīdinājis, ka pēc jūnijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām galēji labējo panākumu dēļ Eiropas Savienība (ES) var kļūt nevadāma.

"Nepārvaldāmas Eiropas risks ir visai reāls," žurnālistiem norādīja Sežurns, kurš vada arī EP liberāļu frakciju "Atjaunotā Eiropa".

Kā liecina aptaujas, labējo un nacionālkonservatīvo partiju frakcija "Identitāte un Demokrātija" var kļūt par trešo lielāko EP frakciju.

Sežurns atzinis, ka "populistu un nacionālistu" popularitāte palielinās gandrīz visā Eiropā un ka ES var kļūt nepārvaldāma, ja EP "populistu partijām būs bloķējošais mazākums".

Pastāv briesmas, ka būs ļoti grūti EP izveidot vairākumu, piebildis liberāļu līderis.

"Atjaunotajā Eiropā" pārstāvētas 40 nacionālās partijas un šobrīd tā ir trešā lielākā EP frakcija, atpaliekot vienīgo no konservatīvās Eiropas Tautas partijas (EPP) un sociālistiem (S&D).

Taču nesenās aptaujas liecina, ka liberāļi varētu noslīdēt ceturtajā vietā, jo jūnijā tos, iespējams, apsteigs "Identitāte un demokrātija", kurā cita starpā darbojas Makrona galvenā sāncenša - Marinas Lepēnas pārstāvētā partija "Nacionālā apvienība".

Sežurns gan pauda pārliecību, ka viņa frakcija varētu izcīnīt 90 līdz 100 deputātu vietas, paliekot trešajā vietā un saglabājot savās rokās "zelta akciju" ES vadošo institūciju veidošanā.

Tajā pašā laikā viņš bija izvairīgs, atbildot uz jautājumu, vai "Atjaunotās Eiropas" saraksta pirmais numurs būs līdzšinējais Eiropadomes priekšsēdētājas Šarls Mišels, kurš tikko paziņojis par savu nodomu kandidēt EP vēlēšanās.