Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Žurnāls "New York Times" iesūdz tiesā "Microsoft" un "OpenAI", pieprasot miljardiem lielu kompensāciju

© Scanpix

ASV ziņu organizācija New York Times iesūdzējusi tiesā ChatGPT īpašnieku OpenAI, apgalvojot, ka tika pārkāptas autortiesības, lai apmācītu sistēmu, raksta bbc.com.

Prasībā, kurā kā atbildētājs nosaukts arī Microsoft, teikts, ka firmām ir jāuzņemas atbildība par "miljardiem dolāru" lieliem nodarītajiem zaudējumiem.

ChatGPT un citi lielo valodu modeļi "mācās", analizējot milzīgu datu apjomu, kas bieži tiek iegūts tiešsaistē.

Prasībā tiek apgalvots, ka "miljoniem" New York Times publicēto rakstu tika izmantoti bez tā atļaujas, lai padarītu ChatGPT gudrāku, un tiek apgalvots, ka rīks tagad konkurē ar laikrakstu kā uzticams informācijas avots.

Tiek apgalvots, ka, uzdodot jautājumu par aktuālajiem notikumiem, ChatGPT dažkārt ģenerē "vārdu izvilkumus" no New York Times rakstiem, kuriem nevar piekļūt, nemaksājot par abonementu.

Saskaņā ar tiesas prāvu tas nozīmē, ka lasītāji var iegūt New York Times saturu, par to nemaksājot, kas nozīmē, ka New York Times zaudē abonēšanas ieņēmumus, kā arī reklāmas klikšķus no vietnes apmeklētājiem.

Jāatzīmē, ka līdz šim Microsoft ir ieguldījusi vairāk nekā 10 miljardus ASV dolāru OpenAI.

Prasība, kas trešdien tika iesniegta Manhetenas federālajā tiesā, atklāj, ka laikraksts New York Times jau aprīlī neveiksmīgi vērsās pie Microsoft un OpenAI, lai meklētu "draudzīgu risinājumu" saistībā ar autortiesībām.

Septembrī līdzīgu lietu par autortiesību pārkāpumiem ierosināja ASV autoru grupa, tostarp “Troņu spēļu” autors Džordžs Martins un rakstnieks Džons Grišams.

Tam sekoja tiesvedība, ko jūlijā ierosināja komiķe Sāra Silvermena, kā arī atklāta vēstule, ko tajā pašā mēnesī parakstīja autori Mārgareta Atvuda un Filips Pullmans, aicinot AI uzņēmumus kompensēt par viņu darba izmantošanu.

Papildus šīm darbībām ir ierosinātas daudzas lietas pret tā sauktā ģeneratīvā AI izstrādātājiem, ti, mākslīgo intelektu, kas var izveidot multividi, pamatojoties uz teksta uzvednēm, un mākslinieki janvārī iesūdzēja tiesā teksta pārveidošanas attēlu ģeneratorus, apgalvojot, ka tie darbojas tikai tad, ja ir apmācīti par ar autortiesībām aizsargātiem mākslas darbiem.

Neviena no šīm prāvām vēl nav atrisināta.