Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Itālijā atrasta pilsēta, par kuru pasaule bija aizmirsusi pusotru tūkstoti gadu

© Scanpix

Itālijas centrālajā daļā arheologi ir atrakuši un izpētījuši senās pilsētas Interamna Lirenas paliekas, kas bija pamesta un aizmirsta aptuveni 1500 gadus, raksta UNIAN.

Detalizētu šī pētījuma pārskatu publicējis senās vēstures doktors Alesandro Launaro, kurš strādāja Apvienotās karalistes Kembridžas universitātes klasikas nodaļā.

Pēc viņa teiktā, Interamna Lirenas, kas atrodas aptuveni pusceļā starp Romu un Neapoli, bija plaukstoša romiešu pilsēta, kurā dzīvoja ap diviem tūkstošiem cilvēku.

Pirmie arheoloģiskie pētījumi šajā vietā sākās 20. gadsimta 80. gados, bet vērienīgi izrakumi tika uzsākti tikai 2010. gadā. Pēc 13 gadus ilgas arheoloģiskās izpētes ir publicēti pirmie rezultāti.

Tiek atzīmēts, ka sākumā šis objekts kļūdaini uzskatīts tikai par nelielu apdzīvotu vietu. Patiesībā tā savam laikam bija grandioza pilsēta ar dzīvojamiem rajoniem, templi, pirtīm un teātri zem jumta.

"Interamna Lirenas atradās stratēģiski izdevīgā vietā starp upi un galveno ceļu, un tas bija plaukstošs tirdzniecības mezgls reģionālajā pilsētu tīklā. Šī pilsēta prata izspēlēt "savas kārtis" -, tā veidoja attiecības starp Romu un Itālijas dienvidiem, kā arī uzplauka kā komerciāls centrs," saka Dr Alesandro Launaro.

Tiek uzskatīts, ka Interamna Lirenas tika dibināta 312. gadā pirms mūsu ēras - Romas Republikas laikmetā, kad Roma vēl nebija izveidojusi savu vareno impēriju globālā mērogā. Vēlākos laikos romiešu ģenerālis Jūlijs Cēzars paņēma pilsētu savā aizsardzībā.

Interamna Lirenas tika pamesta 6. gadsimtā - aptuveni 100 gadus pēc varenās Romas impērijas krišanas. Precīzs šī notikuma cēlonis joprojām ir noslēpums, taču zinātniekiem ir teorija.

Doktors Launaro un viņa kolēģi neatrada ne pelnu kārtu, ne kādu citu pierādījumu tam, ka pilsēta būtu nežēlīgi iznīcināta, kā tas notika ar slavenajām Pompejas un Herkulānas pilsētām. Tādējādi iedzīvotāji, iespējams, kādā brīdī aizbēga no pilsētas, pieaugot nenoteiktībai par reģiona drošību.

Zinātnieki atgādina, ka aptuveni tajā pašā laikā Itālijā iebruka ģermāņu tauta, kas pazīstama kā langobardi. Interamna Lirenas iedzīvotāji acīmredzami saprata, ka viņu pilsēta atrodas tieši uz vāciešu ceļa. Tāpēc, visticamāk, pilsētnieki pameta savas mājas, nesagaidot, kad šeit ieradīsies barbari.