Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijas valdība atliek balsojumu par marihuānas legalizāciju

© pixabay.com

Vācijas iecere legalizēt marihuānu, šķiet, atlikta, jo otrdien kanclera Olafa Šolca vadītā trīs partiju koalīcija paziņoja, ka attiecīgais likums, kā sākotnēji plānots, šogad netiks pieņemts.

Vasarā Šolca pārstāvētie sociāldemokrāti (SPD), zaļie un liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP) vienojās, ka balsojums Bundestāgā par marihuānas legalizāciju notiks decembra vidū, taču tagad tas atlikts.

SPD frakcija vēlas vispirms tikt skaidrībā ar nākamā gada budžetu, lai izvairītos no iespaida, ka koalīcijas galvenā likumdošanas prioritāte ir "zālīte", norādījis SPD ģenerālsekretārs Kevins Kīnerts.

Tomēr balsojuma atlikšanas, šķiet, vairāk saistīta ar iekšējām nesaskaņām, vairākiem Bundestāga deputātiem, kas pārstāv SPD, draudot balsot pret likumprojektu, jo viņu izteiktie iebildumi nav ņemti vērā.

Ja likumprojekts par marihuānu tiktu nodots balsošanai tagad, vērā ņemams skaits SPD deputātu balsotu pret, žurnālam "Der Spiegel" pirmdien atzinis Sebastians Fīdlers, piebilstot, ka to vidū būtu arī viņš pats.

Sagatavotajā likumprojektā nekas nav teikts par organizēto noziedzību, tādējādi apejot ieceres galveno mērķi, kā arī nav iekļautas atbilstošas normas par nepilngadīgo pasargāšanu, norādījis Fīdlers.

Sākotnēji tika plānots, ka no nākamā gada aprīļa Vācijā pieaugušajiem tiks atļauts audzēt un glabāt personiskajai lietošanai ierobežotu daudzumu marihuānas, bet no 1.jūlija - dibināt sabiedriskos marihuānas klubus "zālītes" kolektīvai audzēšanai.

Vēl pagājušajā nedēļa pēc veiksmīgām sarunām par dažiem grozījumiem iepriekš sagatavotajā likumprojektā valdošās koalīcijas kopīgā paziņojumā tas tika raksturots kā līdzšinējās "paradigmas maiņa".

"Mēs (..) atklāti atzīsta, situācijas sociālo realitāti. Esam pārliecinājušies - vispārējs aizliegums nedarbojas," bija teikts šajā paziņojumā.

Kamēr SPD klusē par datumu, līdz kādam balsojums ir atlikts, zaļie un FDP pauduši pārliecību, ka balsojums janvāra sākumā ļaus saglabāt sākotnēji nosprausto laika grafiku.