Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

ASV nosauc iemeslu, kāpēc Hamās neatbrīvo ķīlniekos turētās sievietes

© Scanpix

Kāda ASV amatpersona pirmdien paziņoja, ka palestīniešu kaujinieku grupējums Hamās, iespējams, aizkavējis ķīlnieku atbrīvošanu un pārtraucis humānās palīdzības sniegšanu, baidoties, ka ķīlniekos turētās sievietes publiski runās par seksuālo vardarbību, raksta tv3.lt.

Pamiera mērķis ir atbrīvot aptuveni ķīlniekus, kas tika sagrābti 7. oktobra uzbrukuma laikā pēc tam, kad Izraēlas varas iestādes paziņoja, ka Hamās kaujinieki iebrukuši ebreju valstī un nogalinājuši 1200 cilvēkus, galvenokārt civiliedzīvotājus.

Saskaņā ar pamieru apmaiņā pret ebreju valsts cietumos ieslodzītajiem palestīniešiem jāatbrīvo desmit ķīlnieki no Izraēlas un citām valstīm.

Šobrīd, pēc Izraēlas teiktā, ķīlniekos joprojām tiek turēti vismaz 137 cilvēki.

"Šķiet, ka viens no iemesliem, kāpēc sievietes nevēlas atbrīvot, ir tas, ka viņi nevēlas, lai šīs sievietes sāktu runāt par to, kas ar viņām noticis nebrīvē," teica ASV Valsts departamenta pārstāvis Metjū Millers. Viņš atteicās precizēt, kā Hamās izturējās pret ķīlniekiem, taču sacīja, ka ASV nav iemesla apšaubīt ziņojumus par ķīlnieku seksuālu izmantošanu.

Izraēlas policija arī izmeklē seksuāla rakstura vardarbības gadījumus 7. oktobrī. Kāda augsta ranga policijas amatpersona nesen Izraēlas parlamentam pastāstīja, ka izmeklēšanas laikā savāktas vairāk nekā 1,5 tūkstoši apsūdzības, kas ietver galvenokārt grupveida izvarošanas un pēcnāves apgānīšanu.

Izraēla ir detalizēti informējusi Vašingtonu par saviem secinājumiem saistībā ar 7. oktobra kaujinieku uzbrukumu, sacīja Millers. Jāpiebilst gan, ASV amatpersonas notikuma vietā neuzturas un neatkarīgus vērtējumus neveic. "Tomēr mēs esam redzējuši, ka Hamās pastrādāja šausminošus noziegumus gan 7. oktobrī, gan pēc tā, un mēs, protams, nosodām šos šausmīgos noziegumus un atbalstām Izraēlas rīcību, lai Hamās sauktu pie atbildības," sacīja pārstāvis.