Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Jaunzēlandē tūkstošiem cilvēku protestē pret valdības pamatiedzīvotāju politiku

© Reuters/Scanpix/Leta

Jaunzēlandē tūkstošiem cilvēku otrdien sapulcējās uz demonstrācijām pret valdības politiku attiecībā uz valsts pamatiedzīvotājiem.

Demonstrācijas Velingtonā un vairāk nekā desmit pilsētās organizēja Maoru partija, kas iestājas par Jaunzēlandes pamatiedzīvotāju maoru tiesībām. Galvaspilsētā protesti notika pie parlamenta, kas šodien sapulcējās uz pirmo sēdi.

Viens no Maoru partijas līderiem Raviri Vaititi apgalvo, ka jaunā premjerministra Kristofera Laksona administrācijas politika atsviedīs Jaunzēlandi atpakaļ 19.gadsimtā. "Mūsu protesti šorīt bija mūsu tautas aktivizēšana," paziņoja Vaititi.

Nacionālās partijas vadītā valdība solījusi pārskatīt Vaitangi līgumu, kas tika noslēgts 1840.gadā starp maori līderiem un britu kolonistiem un pavēra kolonistiem no Eiropas ceļu uz Jaunzēlandi. Valdība izvērtēs, vai mainīt veidus, kā šis līgums ietekmē mūsdienu likumus Jaunzēlandē.

Valdība arī paredzējusi izmaiņas Maoru Veselības pārvaldē, kuras uzdevums ir nodrošināt, lai Jaunzēlandes veselības aprūpes sistēma atbilstu maoru vajadzībām.

14.oktobrī notikušajās Jaunzēlandes parlamenta vēlēšanās uzvarēja Nacionālā partija, pārspējot leiboristus, kas atradās pie varas kopš 2017.gada.

Maoru partija vēlēšanās izcīnīja sešas no 123 vietām parlamentā. Deputātu zvērestu nodošanas ceremonijā Maoru partijas deputāti dziedāja tradicionālās maoru dziesmas, bet viens no politiķiem izpildīja tradicionālo deju haku.

Daži Zaļās partijas likumdevēji pār pleciem bija pārmetuši arābiem raksturīgos lakatus, šādi paužot atbalstu palestīniešiem Izraēlas un palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" karā.

Laksonam, kura pārstāvētā Nacionālā partija vēlēšanās ieguva 38% balsu, bija nepieciešamas gandrīz sešas nedēļas, lai panāktu koalīcijas vienošanos ar vēl divām partijām - populistisko partiju "NZ First" un liberāli konservatīvo partiju ACT.

ACT līderis Deivids Seimūrs kritizēja Maoru partijas organizētos protestus, norādot, ka tie veicina šķelšanos un izrāda necieņu pret vēlēšanu rezultātiem.

"Jaunzēlandieši ievēlēja valdību, kas pret cilvēkiem izturēsies vienlīdzīgi neatkarīgi no viņu rases," uzsvēra Seimūrs. "Tā ir skumja diena, kad politiskā partija protestē pret vienlīdzīgām tiesībām," viņš piebilda.