Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Sudāna pieprasa izbeigt ANO politisko misiju

© Reuters/Scanpix/Leta

ANO Drošības padome pēc Sudānas varas iestāžu pieprasījuma piektdien izbeidza ANO politisko misiju šajā Āfrikas valstī, kur vairāk nekā septiņus mēnešus notikušas kaujas starp diviem konkurējošiem ģenerāļiem.

Drošības padome pieņēma rezolūciju, saskaņā ar kuru ANO Integrētās pārejas atbalsta misijas Sudānā (UNITAMS) mandāts beigsies svētdien. Tas notika pēc Sudānas vēstules saņemšanas, kurā bija pieprasīts nekavējoties izbeigt šo misiju.

Rezolūcija tika pieņemta, 14 no 15 Drošības padomes dalībvalstīm balsojot par un Krievijai atturoties.

Pirmdien sāksies trīs mēnešu pārejas periods, kura laikā UNITAMS personāls atstās Sudānu un nodos savus uzdevumus citām ANO aģentūrām.

ANO misijā Sudānā ir nodarbināti 245 cilvēki, no kuriem 88 uzturas Portsudānas pilsētā, bet pārējie - kaimiņvalstu galvaspilsētās Nairobi un Adisabebā.

UNITAMS tika izveidota 2020.gadā, lai atbalstītu demokrātisku varas pāreju Sudānā pēc autokrātiskā prezidenta Omara al Bašira režīma krišanas iepriekšējā gadā.

2021.gada oktobrī notika pučs, kura gaitā varu valstī pārņēma armijas vadītājs ģenerālis Abdelfatahs al Burhans.

Šī gada 15.aprīlī sākās bruņots konflikts starp Burhana vadīto Sudānas armiju un paramilitāro grupējumu "Ātrā atbalsta spēki", kuru vada ģenerālis Mohameds Hamdans Daglo.

Dažas nedēļas pēc konflikta sākuma Burhans pieprasīja UNITAMS vadītāja Folkera Pertesa atlaišanu, vainojot viņu šajā vadarbībā. Pertess, kuram tika aizliegts atgriezties Sudānā, septembrī atkāpās no amata, un jauns misijas vadītājs netika iecelts.