Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Pasaulē lielākais aisbergs "pamodies" un sācis kustēties pirmo reizi 30 gadu laikā

© EPA/Scanpix/LETA

Pasaulē lielākais aisbergs ir sācis kustēties pirmo reizi pēdējo trīs gadu desmitu laikā. Ledus gabals, kas pazīstams kā A23a, ir atsācis kustību Vedela jūrā pie Antarktīdas krastiem.

Saskaņā ar IFL Science datiem aisberga platība ir 4000 kvadrātkilometru, bet ledus gabala biezums ir aptuveni 400 metri. Objekts nonāca redzeslokā 1986. gada augustā, kad tas atdalījās no Antarktikas piekrastes. Taču milzīgais ledus gabals gandrīz uzreiz iestrēga dubļainajā jūras gultnē un apstājās.

Vairāk nekā trīs gadu desmitus objekts nekustējās, taču Britu Antarktikas izpētes speciālistu analizētie satelītattēli parādīja, ka pēdējos gados tas ir piedzīvojis būtiskas izmaiņas.

Pēc zinātnieka Endrjū Fleminga teiktā, pirmo kustību viņš pamanīja tālajā 2020. gadā. Zinātnieks atzīmēja, ka precīzs iemesls, kāpēc aisbergs sāka kustēties, nav zināms. Lielākā daļa pētnieku piekrita, ka viņam vienkārši ir pienācis laiks turpināt savu ceļojumu pāri pasaules okeāniem.

Paredzams, ka, tāpat kā lielākā daļa Vedela jūras aisbergu, milzis A23a dreifēs kopā ar Antarktikas cirkumpolāro straumi (Rietumu straumi). Tas to nogādās Atlantijas okeāna dienvidu daļā, kur tas pilnībā izkusīs, tāpat kā visi aisbergi.