Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

ES gatavojas ierobežot iespēju senioriem sēsties pie auto stūres

© Pixabay.com

Eiropas Savienība ir izstrādājusi tiesību aktu projektu, kas nosaka, ka autovadītājiem, kas vecāki par 70 gadiem, reizi piecos gados būs jāatjauno tiesības - pret to kategoriski iebilst Vācija, raksta postimees.ee.

Eiropas Savienības mērķis ir līdz 2030. gadam uz pusi samazināt ceļu satiksmes negadījumu skaitu - lai to panāktu, ir izstrādāts plāns, saskaņā ar kuru autovadītājiem, kas vecāki par 70 gadiem, ik pēc pieciem gadiem būs jāatjauno sava autovadītāja apliecība. Tomēr katra ES dalībvalsts paturēs tiesības izlemt, pēc kādiem medicīniskiem kritērijiem tiks novērtēta vecāka gadagājuma autovadītāja piemērotība vadīt automašīnu.

Vācija iebilst pret Briselē izstrādāto plānu. "Es negribētu redzēt obligātu pārbaudi autovadītājiem, kas vecāki par 70 gadiem. Esmu pārliecināts, ka to neatbalstīs vairākums Eiropas Savienībā,” sacīja Vācijas transporta ministrs Volkers Visings. Viņaprāt, ierobežojošie pasākumi ir pretrunā ar cilvēku līdzvērtības principu un radīs plaisu sabiedrībā.

Vismaz sešas ES valstis, tostarp Dānija un Nīderlande, jau ir ieviesušas papildu pasākumus vecākiem autovadītājiem. Šobrīd visstingrākie noteikumi ir spēkā Portugālē, kur autovadītājiem, kas vecāki par 70 gadiem, reizi divos gados ir jāiziet medicīniskā pārbaude.

Vācijā šādu noteikumu nav - ja cilvēks vienreiz ir nokārtojis braukšanas eksāmenu, viņš var braukt visu mūžu.