Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Internetā ceļ trauksmi! Uz zemes vienlaikus notiek 19 vulkānu izvirdumi

© EPA/Scanpix/LETA

Visā pasaulē vienlaikus izvirda vairāk nekā ducis vulkānu, un šonedēļ "sarakstam" pievienojās trīs jauni, ziņo Newsweek.

Smitsona institūts izseko jaunus izvirdumus un atjaunina pašlaik izvirdošo vulkānu sarakstu. Jaunākais atjauninājums parāda trīs jaunus izvirdumus, tādējādi kopējais izvirdumu skaits sarakstā ir 19 vienlaikus.

Kā norāda izdevums, jauni vulkāna izvirdumi cilvēkiem likuši paust satraukumu sociālajos tīklos.

"Vulkāni vienlaicīgi izvirda Itālijā, Islandē, Japānā, Meksikā, Krievijā, Filipīnās utt. Pilnīgi normāli, vai ne?" rakstīja viens vietnes "X" lietotājs.

Tomēr, kā izrādās, vairāki vulkāni, kas izvirda vienlaicīgi, nav nekas neparasts. Eksperti steidzās kliedēt bailes, argumentējot, ka pašreizējā situācija ir absolūti normāla.

Ir vērts atzīmēt, ka šajā sarakstā nav iekļauti absolūti visi vulkāni, kas izvirda. Vulkāns nav iekļauts sarakstā, ja vien tas neatbilst noteiktiem kritērijiem, piemēram, par pelnu brīdinājumiem, jaunas aktivitātes rašanos vai aktivitātes izmaiņām.

Piemēram, Etnas vulkanā Sicīlijā nesen izvirda lava, taču tas nav iekļauts vulkānu sarakstā, jo ilgus gadus atrodas gandrīz nemainīga izvirduma stāvoklī. Tādējādi šobrīd uz Zemes izvirst vairāk nekā 19 vulkāni.