Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

16 gadus vecs ukraiņu skolnieks rada zābakus, kas aizsargā kājas no mīnām

© Scanpix

“Mīnu izturīgie zābaki” kļuva par vienu no galvenajiem atklājumiem inovatīvo startup projektu konkursā Ukrainā, raksta dialog.ua.

Inovatīvo projektu konkursā “Sikorsky Challenge 2023” Kijivas Politehniskā liceja 11. klases skolnieks Romāns Zdorovilo un viņa zinātniskais padomnieks Oļegs Kozļenko prezentēja ierīci aizsardzībai pret mīnām, ar kuru iekļuva finālā.

Izgudrojuma pamatā ir zirnekļzābaki ("spider bootsi"), ko izstrādājuši kanādieši, kuri piedalījās cīņās pret talibu un al-Qaeda kaujiniekiem Afganistānā. Pēc Romāna teiktā, viņš kopā ar savu vadītāju rūpīgi analizējis iepriekš minētās ierīces dizainu un nonācis pie secinājuma, kā varētu to padarīt vēl efektīvāku.

Rezultātā ukraiņu izgudrojums patiešām ir vieglāks, ērtāks un tajā pašā laikā stingrāks, kas ļauj tam izturēt lielāku slodzi. Mīnai sprāgstot, tās ne tikai lauž, bet sasmalcina kaulus, un tas neizbēgami noved pie ekstremitāšu amputācijas. Turklāt to čaulas galvenokārt ir izgatavotas no plastmasas, tāpēc tās laika gaitā nesadalās un interesantās formas dēļ var piesaistīt bērnu uzmanību.

Taču ukraiņu skolnieka uzlabotie “zirnekļa zābaki”, pateicoties metāla V veida platformai, ļauj glābt ekstremitātes, jo sprādziena laikā tā vilnis tiek sagriezts dažādos virzienos.

Zīmīgi, ka militārpersonas un ārsti, kuri no pirmavotiem zina par kājnieku mīnām, atstāja pozitīvas atsauksmes par studenta izgudrojumu. Romāns cer, ka arī valsts būs ieinteresēta “zābakos” to tālākai ražošanai. Kanādā ražotie pretmīnu zābaki maksā aptuveni 1000 eiro, savukārt Ukrainas izstrādātāju uzlabotais modelis maksātu tikai 100-130 eiro.