Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

FOTO: Madrides policija, izmantojot asaru gāzi un stekus, cenšas savaldīt ekstrēmiski noskaņotus protestētājus

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Spānijas galvaspilsētā Madridē otrdienas vakarā vairāki tūkstoši cilvēku piedalījās demonstrācijā pie Spānijas Sociālistu partijas (PSOE) galvenā biroja, protestējot pret ierosinātu katalāņu separātistu amnestiju.

Daži no demonstrantiem meta akmeņus un citus priekšmetus uz policistiem, daži demonstrēja nacistu sveicienu un vicināja Franko diktatūras laika karogus.

Policija lietoja asaru gāzi un stekus, vēršoties pret šīs demonstrācijas ekstrēmistiskiem dalībniekiem.

Mediji ziņoja, ka vismaz seši demonstranti un viens policists tika viegli ievainoti, un trīs cilvēki tika aizturēti.

ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Amnestijas jautājums aktualizējās pēc parlamenta vēlēšanām jūlijā, kurās nedz kreisie, nedz labējie nespēja izcīnīt absolūto vairākumu parlamentā. Pēc vēlēšanām PSOE līderim un līdzšinējam premjerministram Pedro Sančesam, lai saglabātu valdības vadītāja amatu, ir nepieciešams Katalonijas separātistu partiju "Kopā par Kataloniju" (JxCat) un Katalonijas Kreisie republikāņi (ERC) atbalsts parlamentā.

Apmaiņā pret to abas partijas pieprasīja atcelt apsūdzības simtiem katalāņu separātistu, pret kuriem ierosināta tiesvedība saistībā ar neveiksmīgo 2017.gada Katalonijas neatkarības referendumu. Daudzi no iesaistītajiem jau atrodas cietumā.

ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Konservatīvā Tautas partija (PP), kas ir lielākā opozīcijas partija, un labējo populistu partija "Vox" (Balss) ir pret piekāpšanos Katalonijas separātistiem.

Ja Sančesam neizdosies nodrošināt nepieciešamo parlamentāro vairākumu līdz 27.novembrim, nāksies izsludināt vēl vienas pirmstermiņa vēlēšanas, kas varētu notikt janvārī.