Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Latvijas pilsonis iekļauts ASV Finanšu ministrijas sankcionēto personu sarakstā

© фото из профиля Донатаса Скутелиса в LinkedIn

Uzņēmums "ARX Financial Engineering Limited" (ARX), kuru saskaņā ar Linkedin profilu vada līdzdibinātājs un rīkotājdirektors Donats Skutelis, ticis iekļauts ASV Finanšu ministrijas sankcionēto personu sarakstā, raksta kontekst.lv

"ARX ​​​​Financial Engineering Limited" (ARX) ir iekļauts uzņēmumu un to vadītāju sarakstā, uz kuriem attiecas 2. novembrī noteiktās ASV Finanšu ministrijas sankcijas. Šis AAE bāzētais finanšu uzņēmums, saskaņā ar OFAC (Office of Foreign Assets Control), piedāvā investīciju pakalpojumus Krievijas investoriem, tostarp iespēju viņiem pārskaitīt Krievijas finanšu aktīvus, veikt starpniecības pakalpojumus un izveidot bankas kontus AAE, lai atvieglotu viņu piekļuvi globālajai finanšu sistēmai. Tādējādi ARX piedāvāja iespēju pārskaitīt Krievijas rubļus no sankcijām pakļautās Krievijas bankas VTB un konvertēt tos ASV dolāros. ARX ​​ir arī identificējis veidus, kā samazināt riskus klientu aktīvu sankciju gadījumā, raksta kontekst.lv.

Krievijas pilsone Natālija Vladimirovna Soloženceva, bijusī VTB viceprezidente un bijusī VTB Kipras meitasuzņēmuma valdes locekle, sadarbojās ar ARX, lai izveidotu ieguldījumu sabiedrības, kas pārvalda nelikumīgus Krievijas aktīvus ARX jurisdikcijās, teikts ASV Finanšu ministrijas paziņojumā.

Ar ARX saistītā Omānā bāzētā "Tadawul Financial Services SAOC" (Tadawul) ir specializēta ieguldījumu sabiedrība, kas nodrošina klientiem piekļuvi brokeru un portfeļa pārvaldības pakalpojumiem pasaules finanšu tirgos, aktīvu glabāšanu un konsultācijas. "Tadawul" tika izmantots nelegālu Krievijas aktīvu izvietošanai un pārvaldīšanai. "Tadawul" korporatīvās attiecības ar ARX ir vērstas uz pakalpojumu sniegšanu Krievijas klientiem, norādīja OFAC.

Starp personām, kas saistītas ar iepriekšminētajiem uzņēmumiem, OFAC sankciju sarakstā ir Latvijas pilsonis Donats Skutelis, kurš ir ARX izpilddirektors (vai ģenerāldirektors), partneris un "Tadawul" akcionārs.

Ekrānuzņēmums

Profesionālajā sociālajā tīklā "Linkedin" atrodams Donata Skuteļa konts. Viņa dzīvesvieta ir norādīta Dubaija, AAE. Ar D. Skuteļa konta saturu kontekst.lv korespondentam izdevās iepazīties, bet pēc tam viņa konts Linkedin vairs nebija pieejams.