Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Viļņā pret plānoto nekustamā īpašuma nodokļa modeli cilvēki "iziet ielās"

© Scanpix

Aptuveni 2500 cilvēku ceturtdien pulcējās pie Lietuvas parlamenta ēkas, lai protestētu pret deputātu izskatīto jauno nekustamā īpašuma nodokļa modeli.

Protestētājiem rokās bija plakāti ar uzrakstiem "Nākotnē nodoklis = bezpajumtniecība", "Rekets atgriežas nekustamā īpašuma nodokļa veidā" vai "Konservatīvo banda nes tautai postu".

Mītiņa organizatori apgalvo, ka valdības iecere aplikt ar nodokli visu dzīvojamo nekustamo īpašumu, tostarp personas vienīgo dzīvesvietu, ir pielīdzināma "īpašuma faktiskai ekspropriācijai".

Viļņas atbildīgās institūcijas bija devušas atļauju rīkot mītiņu līdz 1000 cilvēkiem, bet policijas aplēses liecina, ka protestā piedalījās aptuveni 2500 cilvēku.

Policijā apliecināja, ka incidenti mītiņa laikā nav bijuši, taču piebilda, ka izskatīs iespējamos pārkāpumus sakarā ar to, ka dalībnieku skaits pārsniedz atļauto maksimālo skaitu.

Lai novērstu nekārtības, Seima birojs slēdza vienu no parlamenta ēkas ieejām un aizvēra vārtus uz iekšpagalmu.

Cenšoties paplašināt nekustamā īpašuma nodokļa bāzi, valdība ierosina aplikt ar nodokli visu veidu nekustamo īpašumu, tostarp personas vienīgo dzīvesvietu.

Bija plānots, ka parlamentā ceturtdien būs galīgais balsojums par tiesību aktu grozījumiem, bet pagājušajā nedēļā tika nolemts atlikt jautājuma izskatīšanu līdz novembrim.

Valdība ierosina, ka jaunajām nekustamā īpašuma nodokļa likmēm būtu jāstājas spēkā 2025. gadā, un pirmais maksājums būtu jāveic 2026. gadā.