Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

No zemu vai beznodokļu valstu saraksta izslēgtas Kostarika, Māršala salas un Britu Virdžīnu salas; vietā nāk citas valstis

© pixabay.com

Finanšu ministrijas (FM) aktualizētajā zemu nodokļu vai beznodokļu valstu sarakstā, kas stāsies spēkā 1.novembrī, iekļautas Antigva un Barbuda, Beliza un Seišelu salas, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Savukārt no aktualizētā saraksta izslēgtas Kostarika, Māršala salas un Britu Virdžīnu salas.

Aktualizētajā sarakstā ir 16 valstis un teritorijas. Sarakstā bez izmaiņām palikušas Angiljas teritorija, ASV Guamas teritorija, ASV Samoa teritorija, ASV Virdžīnu salu teritorija, Bahamas, Fidži, Krievija, Palau, Panama, Samoa, Tērksas un Kaikosas salu teritorija, Trinidāda un Tobāgo, Vanuatu.

Saraksts pārskatīts pēc 17.oktobrī aktualizētā Eiropas Savienības (ES) saraksta publicēšanas Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī.

No šī gada jūlija FM ir pienākums paziņot par aktualizēto zemu nodokļu vai beznodokļu valstu un teritoriju sarakstu, nosūtot to publicēšanai oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un publicējot to ministrijas tīmekļa vietnē. Iepriekš par aktualizēto sarakstu lēma Ministru kabinets.

Latvijas tiešo nodokļu jomu regulējošajos normatīvajos aktos ir noteikts speciāls nodokļa maksāšanas režīms (aizsargpasākumi) gadījumos, kad tiek veikti darījumi ar personām, kas atrodas, ir izveidotas vai nodibinātas zemu nodokļu vai beznodokļu valstīs un teritorijās.

Minētie aizsargpasākumi paredz, piemēram, pienākumu ieturēt nodokli izmaksas brīdī, liegumu nodokļa bāzes samazināšanai attiecībā uz ienākumu, kas gūts no akciju atsavināšanas, darījumus ar šādām personām uzskatīt par darījumiem ar saistītām personām, kā arī piemērot kontrolēto ārvalstu uzņēmumu noteikumus.

Līdz ar to, lai piemērotu šos aizsargpasākumus, Valsts ieņēmumu dienests veic pastiprinātu uzraudzību attiecībā uz darījumiem, ko nodokļa maksātājs veic ar darījuma partneriem, kuri atrodas, ir izveidoti vai nodibināti zemu nodokļu vai beznodokļu valstīs un teritorijās, kā arī šādos gadījumos pastāv paaugstināts audita veikšanas risks.