Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Saūda Arābija aptur sarunas par attiecību normalizēšanu ar Izraēlu

© AP/Scanpix/Leta

Saūda Arābija ir apturējusi sarunas par iespējamu attiecību Izraēlu normalizēšanu, sestdien atklāja anonīmi avoti Saūda Arābijas diplomātiskajās aprindās.

Monarhija ir apturējusi sarunas ar ASV, kuru mērķis ir normalizēt attiecības ar Izraēlu, jo Izraēla veic gaisa triecienus Gazas joslā, apstiprināja avoti.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens ieradās Saūda Arābijā. Viņš reģionu apmeklē laikā, kad saasinājušās kaujas starp Izraēlu un islāmistu kaujinieku grupējumu "Hamas".

Saūda Arābijas kroņprincis un faktiskais valsts līderis Mohammeds bin Salmans septembrī paziņoja, ka valsts tuvojas vēsturiskai attiecību normalizēšanai ar Izraēlu.

"Mēs katru dienu tuvojamies" attiecību normalizēšanai, sacīja kroņprincis, noliedzot, ka Saūda Arābija būtu apturējusi ASV atbalstītās sarunas ar Izraēlu.

Piektdien Saūda Arābija paziņoja, ka nepiekrīt "palestīniešu no Gazas joslas piespiedu pārvietošanai" un nosodīja "nepārtrauktu vēršanos pret neaizsargātiem civiliedzīvotājiem".

Tā Rijāda reaģēja uz Izraēlas armijas rīkojumu civiliedzīvotājiem doties prom no Gazas joslas ziemeļiem uz dienvidiem, vairojot bažas par sauszemes ofensīvas gatavošanu.

Vēl pirms diviem gadiem no arābu valstīm tikai Ēģiptei un Jordānai bija diplomātiskās attiecības.

Tomēr ar ASV starpniecību 2020.gada septembrī Izraēla izveidoja formālas attiecības ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem un Bahreinu.