Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

​Putinam apnikuši ierobežojumi; Maskava izsaka lūgumu Vašingtonai

© Scanpix

Kremlis lūdzis Vašingtonu dot atļauju Putinam klātienē piedalīties Āzijas un Klusā okeāna reģiona ekonomiskās sadarbības samitā, vēsta dialog.ua.

Pēc tam, kad Starptautiskā Krimināltiesa nolēma izdot orderi Putina aizturēšanai, Maskava vērsās pie ASV, lai ļautu Putinam klātienē apmeklēt APEC CEO samitu, kas 2023. gada rudenī notiks ASV.

Samits notiks Sanfrancisko no 2023. gada 11. līdz 17. novembrim. Baltais nams Krievijas prezidentu lūgto viesu sarakstā neiekļāva.

Krievijas Ārlietu ministrijas vēstnieks un augsta ranga APEC amatpersona Marats Berdjevs atzina, ka ASV ir sniegusi oficiālu atbildi - viņi nevēlas Krievijas prezidentu redzēt samitā sankciju dēļ. Tajā pašā laikā Maskava joprojām cer, ka oktobrī Baltais nams mainīs savas domas un dos atļauju Putina klātbūtnei.

Berdjevs sacīja, ka turpinās lūgt Vašingtonu izdot Putinam personisku ielūgumu uz samitu.

Rietumvalstis ieviesa sankcijas pret Krievijas Federācijas juridiskām un fiziskām personām nākamajā dienā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. ASV ne tikai bloķēja visus Krievijas kontus, bet arī aizliedza Krievijas politiķiem iebraukt valstī.

2023. gada martā Hāgā izdeva Putina aresta orderi saistībā ar bērnu piespiedu deportāciju no Ukrainas teritorijas.