Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

No Krievijas uz Āziju masveidā izved zeltu

© Scanpix

Ekonomisti ziņo par strauju Krievijas “nacionālo dārgumu” zaudēšanu - kopš sankciju ieviešanas un kara ar Ukrainu sākuma zelta eksporta temps no Krievijas uz Āziju ir pieaudzis 15 reizes, raksta dialog.ua.

Zelts milzīgos daudzumos tiek eksportēts caur Apvienotajiem Arābu Emirātiem - 2022. gadā no Krievijas Federācijas caur AAE tika eksportētas 96,4 tonnas zelta, kas ir vairāk nekā jebkurā citā pasaules valstī, un tā ir aptuveni trešdaļa no Krievijas Federācijas gada zelta ražošanas apjoma un vairāk nekā 15 kārtīgs ikgadējā zelta importa pieaugums no Krievijas uz AAE.

Krievijas ekonomikas analītiķis Anatolijs Ņesmjans atzīmē, ka to, kas notiek šobrīd, var dēvēt par Krievijas izlaupīšanu un “nacionālā īpašuma” zaudēšana. Savā “Telegram” kanālā viņš pauž viedokli, ka tikai tad, kad “Putina režīms beidzot sapūs un sabruks”, krievi atklās, ka valsts zelta rezerves kā arī vērtīgi muzeju eksponāti ir pazuduši nezināmā virzienā.

"Es domāju, ka tikai pēc tam mēs pēkšņi uzzināsim, ka valsts zelta rezerves, Dimantu fonda dārgumi un citi "nacionālie īpašumi", piemēram, pasaules šedevri no muzeju krātuvēm, pēkšņi ir neizskaidrojami pazuduši,” viņš raksta. Ekonomisti atzīmē, ka Krievija pēc iekļūšanas sankcijās piedzīvo nopietnu ārvalstu valūtas deficītu un cenšas ar jebkuriem līdzekļiem nopelnīt ar eksportu.