Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

“Game of Thrones” autors iesūdz tiesā ChatGPT īpašnieku OpenAI

© Scanpix

Džordžs Reimonds Ričards Mārtins, amerikāņu rakstnieks, scenārists un televīzijas producents, pēc kura grāmatu sērijas “Dziesma par ledu un uguni” tikai veidots slavenais televīzijas seriāls “Troņu spēles”, apgalvo, ka tika pārkāptas viņa autortiesības, lai apmācītu mākslīgā intelekta sistēmu, raksta bbc.uk.

Ar līdzīgu paziņojumu tiesā vērsies arī slavenais grāmatu autors Džons Grišams.

ChatGPT "mācās", analizējot milzīgu datu apjomu, kas bieži tiek iegūts tiešsaistē - autori apgalvo, ka viņu grāmatas tika izmantotas bez viņu atļaujas, lai padarītu ChatGPT gudrāku.

OpenAI apglavo, ka ir ievērojusi autoru tiesības.

Autori apsūdzēja OpenAI par iesaistīšanos "sistemātiskā masveida zādzībā”, un šī prāva ir ļoti līdzīga tai, ko jūlijā ierosināja komiķe Sāra Silvermena un autori Mārgareta Atvuda un Filips Pullmans, aicinot AI uzņēmumus kompensēt viņiem par viņu darba izmantošanu.

OpenAI pārstāvis sacīja: "Mums ir produktīvas sarunas ar daudziem satura veidotājiem visā pasaulē, tostarp Autoru ģildi, un esam sadarbojušies, lai saprastu un apspriestu viņu bažas par AI. Mēs esam optimistiski noskaņoti, ka turpināsim atrast abpusēji izdevīgus veidus, kā strādāt kopā."

Lietā tiek apgalvots, ka OpenAI izmantojuši ar autortiesībām aizsargātu grāmatu datus bez autoru atļaujas, daļēji tāpēc, ka tā varēja sniegt precīzus to kopsavilkumus.

Prasība arī norādīja uz plašākām bažām mediju industrijā - ka šāda veida tehnoloģijas "izspiež cilvēka autoru" saturu.

Patriks Gūlds, Ņujorkas Pilsētas universitātes tiesību zinātņu lasītājs, BBC News sacīja, ka, lai gan viņš var just līdzi autoriem, viņš uzskata, ka ir maz ticams, ka viņiem izdosies uzvarēt, jo viņiem sākotnēji būs jāpierāda, ka ChatGPT ir kopējis un dublējis viņu darbus.

"Viņi patiesībā nav noraizējušies par autortiesībām, bet gan par to, ka AI būtībā iznīcina cilvēkus kā darba autorus," viņš sacīja.

"Mums ir jādodas uz Parlamentu un Kongresu un jārunā par to, kā mākslīgais intelekts izstums radošo mākslu, un kā mums ar to cīnīties nākotnē.”

Šī lieta ir jaunākā garajā sūdzību rindā, kas iesniegtas pret AI izstrādātājiem, proti, mākslīgo intelektu - janvārī digitālie mākslinieki iesūdzēja tiesā teksta-attēlu ģeneratorus “Stabilitātes AI” un “Midjourney”, apgalvojot, ka tie darbojas tikai tad, ja tiek apmācīti ar autortiesībām aizsargātiem mākslas darbiem.

Neviena no šīm prāvām vēl nav atrisināta.