Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Stambulu sasniedz pirmais Ukrainas graudu kuģis kopš labības darījuma izjukšanas

© Scanpix

Stambulu šodien sasniedzis pirmais kuģis ar graudiem, kas izbraucis no Ukrainas, kopš Krievija jūlijā atjaunoja Melnās jūras blokādi, paziņojuši jūras satiksmes novērotāji.

Ukrainas amatpersonas paziņoja, ka kuģis "Resilient Africa", kas otrdien izbrauca no Ukrainas Čornomorskas ostas, pārvadā 3000 tonnu kviešu.

Saskaņā ar jūras satiksmes tīmekļa vietņu datiem kuģis dosies uz Izraēlu, un tas ir pirmais veiksmīgais reiss Melnajā jūrā, kopš Krievija atteicās no ANO atbalstītā līguma par Ukrainas graudu eksportu.

Ukraina izmēģina jaunu jūras maršrutu, kas ļauj izvairīties no starptautiskajiem ūdeņiem un ved pa NATO dalībvalstu Bulgārijas un Rumānijas kontrolētajiem ūdeņiem. Iepriekš Ukraina pa šo maršrutu veiksmīgi nosūtīja vairākus kravas kuģus, kas neveda Ukrainas graudus.

Kuģošana pa šo ceļu kļuva drošāka pēc tam, kad Krievija bija spiesta atsaukt savus karakuģus pēc vairākiem veiksmīgiem Ukrainas raķešu triecieniem Kremļa kontrolētajai Krimas pussalai, kur atrodas Maskavas Melnās jūras flote.

Krievija pēc atteikšanās no labības darījuma pastiprināja uzbrukumus Ukrainas Melnās jūras ostu infrastruktūrai.