Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Pirmo reizi vēsturē - Ukraina ar spārnotajām raķetēm iznīcina zemūdeni

© Scanpix

Pirmo reizi vēsturē Ukraina, izmantojot spārnotās raķetes, iznīcināja zemūdeni, raksta “Defense Express”.

Iznīcināta zemūdene "Rostova pie Donas" un lielais desantkuģis "Minska".

"Ja liela desantkuģa sakāve ar šādu metodi notika jau trešo reizi, tad zemūdenes sakāve ir unikāla situācija, kas noteikti jau ir iegājusi vēsturē. Fakts ir tāds, ka Ukrainai nav standarta spēju cīnīties ar Krievijas zemūdenēm - pati par sevi zemūdene ir ārkārtīgi sarežģīts mērķis, kura apkarošanai ir nepieciešami dažādi līdzekļi, bet Ukrainā tagad vienkārši nav nekā no nepieciešamā ekipējuma," raksta “Defense Express”.

Ukrainas bruņotajiem spēkiem nav ne modernu kuģu, kas varētu patrulēt ūdeņos, lai meklētu un iznīcinātu zemūdenes, ne arī pretzemūdeņu lidmašīnu, piemēram, P-8 Poseidon vai P-3 Orion.

Vienīgais veids, kā Ukrainas flote var trāpīt krievu zemūdenei, ir iznīcināt to, kamēr tā atrodas virs ūdens.

“Tieši to izdarīja Ukrainas piloti. Šī ir vēsturē pirmā spārnoto raķešu izmantošana, lai iznīcinātu zemūdeni,” norāda izdevums.

Tiek pieļauts, ka šis uzbrukums varētu nozīmēt zemūdenes “Rostovas pie Donas” pilnīgu iznīcināšana ne tikai pateicoties ugunsgrēka apmēriem, kas pārņēma sauso doku, kur tā atradās, bet arī tāpēc, ka tās iznīcināšanai, visticamāk, izmantotas spārnotās raķetes “Storm Shadow”. Tām ir 450 kg smaga kaujas galviņa, kas sastāv no divām atsevišķām daļām. Pirmā ir vadošās formas lādiņš, kas šķērslī veido caurumu, kurā ielido galvenais sprādzienbīstamais lādiņš.

Kad šāda raķete trāpa zemūdenei vai jebkuram citam kuģim, sprādziens notiek korpusa iekšienē, kas nozīmē kritiskus bojājumus, un liela mēroga ugunsgrēka gadījumā ​​tas izdeg no iekšpuses, turklāt augstās temperatūras dēļ izkūst starpsienas.