Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

18 policistiem Irākā, kas pieļāva Zviedrijas vēstniecības aizdedzināšanu, būs jāizcieš cietumsods

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Tiesa Irākā otrdien piesprieda 18 policistiem cietumsodus par to, ka viņi nebija atturējuši demonstrantus no Zviedrijas vēstniecības Bagdādē ieņemšanas un aizdedzināšanas, paziņoja drošības spēku amatpersonas.

Ietekmīgā šiītu garīdznieka Moktadas al Sadra atbalstītāji 20.jūlijā iebruka Zviedrijas vēstniecībā un to aizdedzināja pēc tam, kad irākiešu bēglis Stokholmā bija apgānījis Korānu.

Iekšējās drošības spēku tiesa Bagdādē atzina 18 policistus par vainīgiem savu pienākumu nepildīšanā, ļaujot protestētājiem uzbrukt vēstniecībai.

Astoņiem policistiem tika piespriests trīs gadu cietumsods, septiņi saņēma divu gadu un trīs mēnešu cietumsodu, bet pārējiem trim tika piespriesti 18 mēneši cietumā.

Daži no šajā lietā iesaistītajiem policistiem tika atlaisti no policijas uz visiem laikiem.

Notiesātie policisti, starp kuriem ir diplomātiskās apsardzes spēku locekļi, var pārsūdzēt spriedumu.

Korāna apgānīšana, kas šovasar vairākkārt notikusi Zviedrijā un Vācijā, uzkurināja saspīlējumu starp šīm Skandināvijas valstīm un musulmaņu valstīm Tuvajos Austrumos.

Uz Zviedrijas dotu atļauju rīkot protestus, kuros tika apgānīts Korāns, Irāka atbildēja, paziņojot par Zviedrijas vēstnieka izraidīšanu.

Zviedrijas varas iestādes bija atļāvušas šos protestus uz runas brīvības pamata, bet paziņoja, ka atļauja tos rīkot nenozīmē atbalstu protestu laikā notikušajai akcijai.