Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas tieslietu ministri Rīgā paraksta deklarāciju par atbalstu Ukrainai

© Kaspars Krafts/f64

Pirmdien Rīgā pēc Tieslietu ministrijas iniciatīvas notika Latvijas un Eiropas Padomes organizēta augsta līmeņa tieslietu ministru sanāksme, kurā parakstīta vienota politiskā deklarācija, paužot stingru nosodījumu Krievijas agresijai pret Ukrainu, aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrija.

Vairāk nekā 40 klātesošie Eiropas Padomes valstu pārstāvji norādīja, ka Krievijai un tās politiskajai un militārajai vadībai ir jāuzņemas pilna atbildība par karadarbībām Ukrainā. Vienlaikus deklarācija ietver arī vadlīnijas jeb Rīgas principus, kuru mērķis ir nodrošināt efektīvu Ukrainas zaudējumu reģistra darbību.

"Tas ir mūsu, starptautiskās sabiedrības, pienākums atbalstīt Ukrainu centienos atjaunot tiesiskumu un saukt agresorvalstis pie atbildības. Viens veids, kā to izdarīt, ir ar Ukrainas zaudējumu reģistra palīdzību," sacīja tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV). Viņa norādīja, ka, apzinot visus zaudējumus un pierādījumus, būs iespējams tālāk vērsties pret Krieviju un Baltkrieviju starptautiskā speciālā tribunālā, kas vēl ir jāizveido.

Parakstītā deklarācija pauž atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem, tās reģionālajām un vietējām kopienām, kultūras un reliģiskajam mantojumam, videi un civilajai infrastruktūrai, norādīja ministrijā. Eiropas Padomes dalībvalstis sadarbībā ar Ukrainu un attiecīgajām starptautiskajām organizācijām un struktūrām turpinās darbu, lai ar atsevišķu starptautisku instrumentu palīdzību izveidotu starptautisku kompensācijas mehānismu.

Starptautiskā sabiedrība nosoda Krieviju un norāda uz juridiskām sekām, kas agresorvalstij izriet no tās nelikumīgajām darbībām Ukrainā, tostarp jāatlīdzina nodarītais kaitējums un jebkādi citi morāli, tiesiski un finansiāli zaudējumi. Vienlaikus valstis apņēmušās aizsargāt visu Ukrainas bērnu labklājību, nodrošinot viņus un viņu ģimenes, lai, kad apstākļi ļaus, atvieglotu viņu drošu atgriešanos Ukrainā.

Aizvadītā Eiropas Padomes tieslietu ministru sanāksme Rīgā notika Latvijas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejas laikā. Tajā piedalījās 40 Eiropas Padomes valstu delegācijas, pārstāvji no novērotājvalstīm un starptautiskajām organizācijām.