Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropa netur solījumus; strauji pieaug no Krievijas iepirktās gāzes apjoms

© pixabay.com

Neskatoties uz paziņotajiem plāniem samazināt degvielas iepirkumus Krievijas Federācijā, vairāks Eiropas valstis palielina Krievijas sašķidrinātās gāzes importa apjomu, atsaucoties uz Reuters, raksta unian.net.

Žurnālisti vērsuši uzmanību uz jaunākajiem Spānijas valdības oficiālajiem datiem. Tie parāda, ka šī valsts arvien vairāk paļaujas uz Krievijas dabasgāzi. Salīdzinot 2022.gada jūlija un 2023.gad jūliju datus, Krievijas gāzes piegādes Spānijai pieaugušas par 65%. Turklāt, jāņem vērā, ka Spānijas kopējais gāzes importa apjoms samazinājies par 14%.

Jāpiebilsts, ka Spānija izmanto tikai importēto gāzi. Šobrīd Krievijas gāzes īpatsvars Spānijas kopējā gāzes tirgū šā gada jūlijā pieauga līdz 28%, salīdzinot ar 14,5% 2022. gada jūlijā. Vairāk gāzes šai valstij piegādā tikai Alžīrija: abas valstis savieno tiešais cauruļvads pāri Vidusjūrai.

Neskatoties uz bloka oficiālo mērķi dažu gadu laikā pakāpeniski atteikties no Krievijas fosilā kurināmā, Spānija nav vienīgā Krievijas gāzes pircēja Eiropas Savienībā. ES valstis šā gada pirmajā pusgadā importēja par aptuveni 40% vairāk sašķidrinātās Krievijas gāzes nekā tajā pašā periodā pirmskara 2021. gadā.

Piektdien Briselē Spānijas enerģētikas ministre Terēza Ribera sacīja, ka ES neplāno īstermiņā aizliegt Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes importu. Viņasprāt, šāds solis izraisītu cenu kāpumu, kas varētu kaitēt ES ekonomikai.