Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Krieviju pārņem degvielas krīze - valstij prognozē katastrofu

© Scanpix

Krievijas Federācijas lauksaimniecības ministrs Dmitrijs Patruševs paziņoja par valstī gaidāmo "katastrofu" akūtā degvielas trūkuma dēļ vietējā tirgū, vēsta dialog.ua.

Degvielas krīzi Krievijā jau iepriekš paredzēja eksperti, un šobrīd tā sāk skart arī citas jomas. Pirmā cieta lauksaimniecība - degvielas un smērvielu trūkuma dēļ vairāki reģioni nevar veikt ražas novākšanu.

Patruševs paziņoja par gaidāmo katastrofu un ierosināja vispārēju aizliegumu Krievijas naftas produktu eksportam uz ārvalstīm, līdz situācija Krievijas Federācijā stabilizēsies.

Jāpiebilst, ka šobrīd vairāki Krievijas reģioni jau ir saskārušies ar akūtu degvielas deficītu. Vietējam tirgum ar benzīnu nepietiek, un tur, kur tas vēl ir pieejams, cenas kāpj debesīs. Krīzes cēlonis ir visas Krievijas Federācijas enerģētikas sistēmas nelīdzsvarotība, kas radusies kara un Rietumu sankciju dēļ. Krievijas Federācijas degvielas tirgus cieta vairāku faktoru kombinācijas dēļ: naftas krātuves Krievijas Federācijā pārpildītas ar mazutu, problēmas ar dzelzceļa loģistiku un rubļa kursa vājināšanās, kas stimulēja naftas produktu eksportu uz ārvalstīm.

Krievu analītiķis Anatolijs Nesmijans uzskata, ka degvielas trūkums var palielināt iekšējo nestabilitāti Krievijas Federācijā un pat izraisīt masu protestus. Līdzīgi notika arī PSRS ar cigaretēm.

"Atceros, kā “Rīgas” tirgū “Java” cigaretes no 40 kapeikām sāka maksāt 2-2,20 rubļus. Smēķējošie pilsoņi izmisumā bloķēja Ņevska prospektu. Grūti pateikt, kā būs tagad. Viss jau ir uz robežas, un notikumu attīstība ir atkarīga no nejaušībām," sacīja krievu blogeris.