Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Papīra salmiņos atrastas bīstamas ķīmiskas vielas

© Pixabay.com

Jauni pētījumi atklājuši, ka papīra salmiņi satur vielas, kas var radīt risku cilvēkiem, savvaļas dzīvniekiem un videi, raksta lrytas.lt.

Lielākajā daļā pārbaudīto papīra salmiņu ir atrastas ķīmiskās vielas, kas laika gaitā var kaitēt cilvēku veselībai. Papīra salmiņi parasti tiek uzskatīti par videi draudzīgu alternatīvu plastmasas salmiņiem, kas ES ir aizliegti jau kopš 2021. gada, tomēr pētījumi liecina, ka arī papīra salmiņi nav tik nekaitīgi, kā solīts.

Pētījumā, kas veikts Eiropā, tika analizēti salmiņi, kas izgatavoti no dažādiem materiāliem. Tika pārbaudīti 20 zīmolu papīra salmiņi, un PFAS - kaitīga ķīmisko savienojumu grupa - tika konstatēta 18 no tiem. Retāk šīs vielas tika atrastas plastmasas un stikla salmiņos, savukārt metāla salmiņos PFAS pēdas netika konstatētas vispār, vēsta news.sky.com.

Pētījumā netika pārbaudīts, vai PFAS no salmiņiem iekļuva arī šķidrumos, tomēr tika konstatēts, ka PFAS koncentrācija ir zema, un, tā kā salmiņus izmanto salīdzinoši reti, Beļģijas pētnieki norādīja, ka tie nerada lielu risku cilvēku veselībai.

Tomēr viņi brīdināja, ka ķīmiskās vielas var uzkrāties organismā daudzu gadu laikā. Šīs ķīmiskās vielas ir saistītas ar dažādām veselības problēmām, tostarp samazinātu reakciju uz vakcīnām, mazāku dzimšanas svaru, vairogdziedzera slimībām, augstu holesterīna līmeni, aknu bojājumiem, nieru un sēklinieku vēzi.

Pētnieki piebilda, ka PFAS ir atrodami lielākajā daļā papīra salmiņu, jo to bieži izmanto kā ūdeni atgrūdošu pārklājumu. Dr. Timo Grofens no Antverpenes universitātes iesaka izmantot metāla salmiņus un norādīja, ka vislabāk ir "izvairīties no salmiņiem kopumā".

Dr. Grofens piebilda: "Salmiņi, kas izgatavoti no augu materiāliem, piemēram, papīra un bambusa, bieži tiek reklamēti kā ilgtspējīgāki un zaļāki nekā plastmasa, taču PFAS klātbūtne šajos salmiņos nozīmē, ka tā ne vienmēr ir taisnība."