Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Vai Īrijas viduslaiku pilsētā ir apbedīts Ziemassvētku vecītis?

© Scanpix

Daudzās Eiropas Ziemassvētku vecīti pazīst kā Svēto Nikolaju - viņu uzskata arī par Ziemassvētku vecīša priekšteci. Iespējams, viņš ir apbedīts kādā Īrijas pilsētā.

Īrijā šobrīd visa uzmanība ir pievērsta kādai viduslaiku pilsētai Džerpointai, kurā, iespējams, varētu būt apglabāts Ziemassvētku vecīša "tēvs", kas pazīstams arī kā Nikolajs Brīnumdarītājs.

Pilsētu cilvēki pameta 17. gadsimtā pēc tam, kad tajā bija plosījies karš un slimību epidēmijas. Tā ir bijusi tukša vairāk nekā 300 gadus, raksta laikraksts “The Sun”.

Šobrīd vienīgie šīs vietas iedzīvotāji ir Mija un Džo O'Koneli. Viņi ir “Jerpoint Park” īpašnieki, kas ir strādājoša saimniecība, kas klasificēta kā kultūras mantojuma vieta. Tās teritorijā atrodas aptuveni 27 ēkas, kā arī sena vietējā galma māja, vilnas fabrika un alus darītava.

Tomēr fermas “rozīnīte” ir kaut kas pavisam cits - saskaņā ar nostāstiem, tieši šeit tika apglabāts īstais Ziemassvētku vecītis - Svētais Nikolajs, kurš dzīvoja mūsu ēras 4. gadsimtā.

Nikolaja dzīve ir saistīta ar senās Grieķijas pilsētu Miru (mūsdienu Turcijas teritorijā, Antālijā). Viņu sauc par Ziemassvētku "tēvu" - viņa dzīves laikā bīskaps darīja brīnumus un dāvāja dāvanas trūcīgajiem, no kā vēlāk dažādās Eiropas valstīs izplatījās leģenda, kas saistīta ar slavenajiem svētkiem.

Krusta karu laikā normāņu svētceļnieki izdemolēja Nikolaja kapu un nozaga svētā mirstīgās atliekas. Tiek uzskatīts, ka vairāki Nikolaja kauli tika aizvesti uz Īriju un paslēpti Džerpointas baznīcas teritorijā - viduslaikos šī pilsēta tika uzskatīta par vienu no kristīgās dzīves centriem.

Pēc Džo O'Konela teiktā, Ziemassvētku vecīša apbedīšana ir viens no "nozīmīgākajiem" noslēpumiem, ko slēpj Īrijas vēsture.

"Problēma ir tā, ka par to klīst tik daudz baumu, ka cilvēki pārstāj ticēt," viņš sacīja laikrakstam “Irish Independent”.

Tajā pašā laikā Džerpointā ik gadu ierodas aptuveni 10 000 tūristu, lai savām acīm aplūkotu Ziemassvētku vecīša kapu.

Tagad Ziemassvētku vecīša kaps atrodas Džerpointas parkā pie Svētā Nikolaja baznīcas - tas ir liels, no akmens izcirsts akmens sarkofāgs, uz kura ir izgrebts svētais, kuru ieskauj divi krustnešu bruņinieki - saskaņā ar leģendu, tieši viņi uz Īriju atveda Ziemassvētku vecīša mirstīgās atliekas.

Pilsēta labprāt atbalsta tūristu interesi par Ziemassvētku vecīti un piedāvā apmeklētājiem tematiskas ekskursijas uz kapavietu.

Tomēr mediji atzīmē, ka Džerpointas parks nav vienīgā vieta, kur varētu būt apglabāts Ziemassvētku vecītis - viņa mirstīgās atliekas var atrasties arī Svētā Nikolaja baznīcā Antālijā, Turcijā vai Svētā Nikolaja bazilikas kriptā Bari, Itālijā.