Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Zinātnieki atklāj Ēģiptes Lielās piramīdas slepeno telpu nozīmi

© Scanpix

Jaunajos Lielās piramīdas augsto tehnoloģiju skenējumos ir iegūtas detalizētas zinātnieku zināšanas par noslēpumaino "tukšumu" tās centrā, ļaujot ekspertiem uzminēt tās funkciju.

Šobrīd tiek uzskatīts, ka noslēpumainajā "tukšumā" slavenās Ēģiptes piramīdas iekšpusē var atrasties 26. gadsimtā pirms mūsu ēras valdījušā faraona dārgumi, raksta Dailystar.co.uk. Lielā telpa, kas atrodas 481 pēdas garās struktūras centrā, tika atklāta 2017. gadā, un kopš tā laika tā ir bijusi noslēpumā tīta, jo neviens nezināja, kas atrodas tās iekšpusē.

Taču šī noslēpuma plīvurs tika pacelts, izmantojot revolucionāru skenēšanas paņēmienu - zinātniekiem izdevās noskaidrot, ka telpa ir par 10 m lielāka, nekā gaidīts, un tās garums ir 40 m.

Eksperti uzskata, ka telpai, iespējams, varēja piekļūt pa noslēpumainu koridoru, un piramīdas iekšpusē varēja būt divi pilnīgi neatkarīgi telpu komplekti.

Skenēšanas eksperts Sebastjans Prokurors piebilda, ka ir atrastas nelielas ejas, kas ved no karaļa un karalienes kamerām uz kādu nezināmu vietu dziļi piramīdas iekšpusē.

"Tas joprojām ir noslēpums pat pēc daudziem robotu pētījumiem," viņš teica. "Tās noteikti ir cilvēku radītas. Tas atstāj jautājumus nākamajām paaudzēm."

Metjū Sibsons no “Ancient Architects” ierosināja, ka lielais tukšums ir "viens vai vairāki gaiteņi, kur faraons glabāja dārgus karaliskos un reliģiskos priekšmetus, ko viņš izmantos pēcnāves dzīvē".