Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Nākotnes kapsēta ar QR kodiem Lietuvā: “Tas būs kā Facebook, tikai mirušajiem.”

© Pixabay.com

Komanda no Lietuvas patentēs jaunas paaudzes kapsētas ideju, kas izskatīsies pavisam citādāk, nekā esam pieraduši redzēt, ar stāstu dalās tv3.lt.

Apbedīšanas tradīcijas pamazām mainās - arvien biežāk notiek mirušo kremēšana, bet pati kapsēta paliek tāda pati kā līdz šim. Taču Lietuvā ir izstrādāta pavisam jauna koncepcija - šeit visām kapu zīmēm būs vienāda forma, un tās tiks marķētas ar īpašiem QR kodiem, kas ļaus uzzināt vairāk informācijas par mirušo. Par to, kā izskatīsies topošie kapi, stāstīja projekta vadītājs Pauļus Bružas.

“Ideja radās vienkārši - manai kolēģei pieder zemes gabals ļoti skaistā vietā netālu no Viļņas, mežā, četri hektāri. Un viņa gribēja to zemes gabalu izmantot citādāk, nekā banāli uzcelt dzīvojamo māju kvartālu. Tā kā citam no maniem kolēģiem bija pieredze ar apbedījumiem, ar mirušajiem, un viņš zināja kapsētu kritisko problēmu, proti, ka tās turpina paplašināties, to trūkst, bet tās ir tikpat vecas kā agrāk, jo viss cits ir uzlabojies, bet kapsētas ir tādas pašas kā pirms simts gadiem, man radās doma nākt klajā ar jaunu koncepciju, kas atbilstu tagadnes vajadzībām, lai kapsēta panāktu tagadni, nevis paliktu tāda, kāda tā bija pirms simts gadiem,” sacīja projekta menedžeris.

Jaunās paaudzes kapsētā visi kapu pieminekļi būs vienādas, apaļas formas, taču katrs cilvēks, kurš iegādāsies kapa vietu sev vai savai ģimenei, varēs izvēlēties materiālu, no kura tiks izgatavots kapa piemineklis. Zem tā būs metāla konstrukcija, kas vizuāli atgādina cauruli vai šahtu, kurā tiks ievietotas urnas.

“Tur var ievietot piecas līdz 20 urnas. Tas nozīmē, ka zem viena kapa var ietilpt vesela ģimene, vesela paaudze. Tas atrisina vienu kritisku zemes trūkuma problēmu, īpaši kapsētās lielajās pilsētās. Šeit mēs nepaplašinām platumu, bet ejam dziļumā.”

Šī ideja palīdzēs atrisināt ne tikai vietas trūkuma problēmu, bet arī problēmu, kas aktuāla visā pasaulē - kapi tiek pamesti vai kapos tiek apglabāti citi cilvēki. Arhīvu nav, tāpēc informācija kļūst nepieejama.

“Šeit būs iespējams ievietot informāciju par mirušo, tuvinieki varēs aizpildīt informāciju un, atnākot ar QR kodu, varēs to atbloķēt un nolasīt. Pēc kapa konstrukcijas iegādes jūs varat saglabāt informāciju par sevi nākamajām paaudzēm, kamēr esat dzīvs, un, izmantojot šo QR kodu vai citas tehnoloģijas nākotnē, jūs varēsit redzēt, ko šie cilvēki darīja. Un tie nebūs tikai daži vārdi, bet tajā varēs ievietot jebkāda veida vizuālo un audio materiālu, ko vēlaties. Var teikt, līdzīgi kā Facebook, tikai mirušajiem,” skaidroja P. Bružas.

Šādu kapsētu priekšrocība ir tāda, ka vienkāršākajā QR kodā var iekodēt ne tikai dažus vārdus, kas parasti tiek iegravēti uz pieminekļa, bet būs iespējams saglabāt fotogrāfijas, video vai audio ierakstus, tādējādi saglabājot mirušā piemiņu. Bružas kungs pastāstīja, ka projektam pievienojies pirms gada, bet idejas veidotāji pie šī jautājuma strādājuši gandrīz trīs gadus. Viņu mērķis ir izveidot inovatīvu kapsētu tīklu visā pasaulē. Jau šobrīd ir pieliktas pūles, lai atrastu potenciālos kapsētas pircējus un ierīkotājus. Interesenti jau ir.

"Tā vairs nav kapsēta, tas ir skaists parks, kurā cilvēki glabā savas atmiņas," piebilst Bružas. Viņš sacīja, ka, raugoties uz Eiropas veikto pētījumu par to, kādiem kapiem vajadzētu būt nākotnē un kā tie būtu jāiesaista pilsētas infrastruktūrā, šis projekts ir gandrīz 100% veiksmīgs. Tas atbilst secinājumiem par to, kādai jābūt nākotnes kapsētai.