Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Ko par Zelenski atklāj viņa ķermeņa valoda NATO samita laikā?

© Scanpix/AFP

Brīžiem ar smaidu un trāpīgu frāzi, brīžiem - stingri un pieprasoši - Ukrainas prezidents Volodimirs Zezenskis, esot sabiedrībā, vienmēr liek atcerēties, ka ir dzelzs vīrs, tomēr, uzmanīgi pavērojot Ukrainas prezidenta ķermeņa valodu, ātri vien var pamanīt, cik milzīgas pūles tas prasa, raksta lrytas.lt.

Lietuvā notiekošais NATO līderu samits pakļāva tā dalībniekus lielam saspīlējumam, taču V. Zelenskis uz saviem pleciem iznesa tādu nastu, ko tikai retais varēja saprast - viņš ieradās Lietuvā ar vienu mērķi - nodrošināt pēc iespējas lielāku NATO valstu atbalstu un pēc iespējas plašāk atvērt Ukrainas durvis uz aliansi.

Nogurums skatienā

Daudzie priecīgie mirkļi, tiekoties ar citu valsu amatpersonām un Lietuvas prezidentu, tika iemūžināti foto un video kadros, taču nav jāpieliek daudz pūļu, lai pamanītu nogurumu Zelenska skatienā. Ukrainas prezidenta un pirmās lēdijas vizīti rūpīgi pētīja lietuviešu komunikācijas eksperts Arijus Katausks.

“Pēc redzētā varu teikt, ka prezidents ar sevi tika galā lieliski, un tas nav nekas jauns - viņam raksturīgi, ka viņš visu laiku, visas 500 kara dienas, ir izcili labs komunikators. Kad viņam jāsasveicinās, jāsmaida publikai, viņš to dara. Ir skaidrs, ka viņam ir iekšēja sajūta, kādai, pamatojoties uz cilvēku reakcijām, ir jābūt viņa atbildei un rīcībai. Viņš jau ilgu laiku spēj lieliski pasniegt sevi un Ukrainu,” portālam lrytas.lt stāstīja A.Katausks. Viņš uzsvēra, ka diez vai varam saprast smagumu, kas spiežas uz V. Zelenska pleciem.

Pirmās lēdijas atbalsts

Ne mazāk svarīga loma V. Zelenska ceļojumos ir O. Zelenskai: tikšanās reizēs viņa stāv blakus vīram, arī Viļņā uzņemtajos kadros redzams, ka abi ir kā balsts viens otram.

“Tas ir lielisks komandas darbs, pirmā lēdija ir aktīva, ļoti harizmātiska un tajā pašā laikā ļoti empātiska. Galu galā, šī pāra uzdevums ir ne tikai lēmumu pieņemšana, bet arī reprezentatīva funkcija, ko lieliski pilda gan prezidents, gan pirmā lēdija. Mēs redzam viņu omulīgi smaidām, viņas intervijas ir labi sagatavotas un satur ziņas, kurām ir jābūt atkarībā no situācijas. Domāju, ka šis ir viens no komunikablākajiem valstu līderu pāriem”, vērtēja A. Katausks.

Runā nevis savā, bet visas tautas vārdā

"Es esmu mājās", šī V. Zelenska frāze, kas teikta uz skatuves Lukišku laukumā, izpelnījās slavu mediju virsrakstos. Ukrainas karogu ieskauts, saņemot aplausus un veiksmes vēlējumus, Zelenskis neslēpa sajūsmu, un pārbaudīja skatītāju mīlestību, izsaucoties: "Slava, Ukraini!”

V. Zelenska runa iespaidoja tūkstošiem lietuviešu un atstāja iespaidu arī uz aktrisi un retorikas pasniedzēju Adriju Čepaitu: “Skatoties V. Zelenska uzrunu, man likās, ka redzu cilvēku, kurš runā nevis savā, bet visas tautas vārdā. Viņš ir tautas apziņa un atrodas pavisam citā līmenī nekā lielākā daļa no mums. Ja viņš būtu kaut kas mazāks, viņš droši vien nebūtu izturējis tik ilgi. Un cilvēki to jūt. Arī no viņa runas bija jūtams, ka viņa cieņa un pateicība Lietuvai ir ļoti patiesa, un tas viņu ļoti aizkustināja. Turklāt bija jūtams, ka viņš ir ārkārtīgi spēcīgs militārais komandieris.

Viņš neko nespēlē, necenšas izskatīties labāks, nekā ir, un nebaidās teikt diplomātiski neglītas lietas. Viņš stāsta patiesību - bet visi to pieņem, jo ​​saprot, ka tā ir patiesība.”

Apģērba simbolika

Publiskās runas un ķermeņa valodas speciālists Igoris Vasiļausks, vērojot V. Zelenska vizīti Viļņā, vērsa uzmanību uz viņa un sievas apģērba simboliku.

"Jau no pirmās kara dienas prezidenta apģērbs vēsta, ka viņš atrodas karadarbības zonā un situācija ir sarežģīta, ir jautājums par izdzīvošanu. Interesanti, ka, runājot Lukišku laukumā, Zelenskis valkāja melnu džemperi, kam tieši pie kakla izšūts balts simbols bez starpkrāsām - manā izpratnē tas var būt vēstījums, ka lēmums par uzņemšanu NATO var būt tikai melns vai balts, bez jebkādiem “varbūt, kādreiz..." sacīja I. Vasiļausks.

Zelenska sievas tērpa izšuvums, protams, simbolizē Ukrainu, tās iedzīvotājus un vēsturi - un tas, līdzās vīrieša militārpersoniskajam formas tērpam, liek domāt, ka valstij draud nopietnas briesmas.

Līdzās nogurumam - aizkaitinājums

Ķermeņa valodas eksperts norāda, ka redz arī aizkaitinājumu Ukrainas prezidenta ķermeņa valodā. “Iespējams, viņš ir noguris ne tikai tāpēc, ka strādā ar savu maksimālo jaudu, bet arī tāpēc, ka darbs nenes cerēto rezultātu un nav iespējams sasniegt to, ko viņš vēlas savai valstij. Viņš vēlas iegūt maksimumu un pēc iespējas ātrāk, un tas ir saprotams," Vasiļausks vērsa uzmanību arī uz to, ka prezidenta runas ir labi sagatavotas, ar skaidrām strukturālām virsotnēm. Uzstājoties Viļņā, viņš aizveda klausītājus vēsturiskajā pagātnē, pieminēja Viļņas televīzijas torni, Lietuvas neatkarības cīņu, Somijas traģēdiju kara laikā, Prāgas pavasari, notikumus Ungārijā, tādā veidā norādot, ka krievi dara to pašu, ko daudzus gadu desmitus agrāk citur, un Ukraina nav izņēmums.

Ekstraverta daba

Psihologs Oļegs Lapins vērsa uzmanību uz V. Zelenska izturību: “Viņš mēneša laikā apmeklēja daudzas valstis, bija daudz lidojumu, bija jārunā ar politiķiem par ne vienmēr patīkamām tēmām, jāuzstājas pūļa priekšā - emocionāli tas ir tiešām ļoti grūti." Pēc psihologa domām, prezidentam slodzi palīdz izturēt fakts, ka viņš ir ekstraverts, kurš jūtas labi, komunicējot ar cilvēkiem un šādi izpaužoties - šeit viņš jūtas daudz labāk, nekā justos, teiksim, strādājot ar militāro tehniku - pavisam cita veida vadītājs ir Vladimirs Putins, kurš slēpjas no sabiedrības, cik var.