Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Kanāda un sabiedrotie sūdz Irānu tiesā par Ukrainas pasažieru lidmašīnas notriekšanu

© Scanpix

Kanāda, Lielbritānija, Zviedrija un Ukraina ir iesniegušas Starptautiskajā tiesā Hāgā prasību pret Irānu saistībā ar Ukrainas aviokompānijas "Ukraine International Airlines" pasažieru lidmašīnas notriekšanu 2020.gadā.

Rietumvalstis pieprasījušas no Irānas kompensācijas bojāgājušo pasažieru ģimenēm.

Lidmašīna, kurai bija plānots lidot uz Kijivu, nogāzās 2020.gada 8.janvārī neilgi pēc pacelšanās no Teherānas lidostas. Lidmašīnā atradās 176 cilvēki, tai skaitā Kanādas, Ukrainas, Zviedrijas un Lielbritānijas pilsoņi. Irāna sākotnēji lidmašīnas avārijā vainoja tehniskas problēmas, bet dažas dienas vēlāk atzina, ka valsts pretgaisa aizsardzības spēki notriekuši lidmašīnu kļūdas dēļ.

Kanāda, Lielbritānija, Zviedrija un Ukraina pagājušajā mēnesī paziņoja, ka vērsīsies Hāgā bāzētajā tiesā, lai cietušo ģimeņu vārdā pieprasītu kompensācijas. Valstu iesniegumā tiesai norādīts, ka mēģinājumi panākt saistošu arbitrāžu ar Irānu ir bijuši neveiksmīgi.

Valstis lūdza tiesu piespriest Irānai samaksāt "pilnu kompensāciju prasītājiem par cietušajiem un viņu ģimenēm nodarīto materiālo un morālo kaitējumu". Irānai būtu arī jāatdod cietušo mantas un publiski jāatzīst tās "starptautiski prettiesiskās darbības", norādīts iesniegumā.